Grote bonte specht vrouwtje
© pieterbj
Een bloeiende reuzenberenklauw, een roffelende grote bonte specht, een bloeiende goudsbloem, grote zaagbekken, stinkend nieskruid, een ontmoeting met een roedel reeën, bloeiende blauwe druifjes en een nijlganzenpaartje met jongen. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Linda Molenaar uit Amsterdam: ‘Ik loop langs de Amstel in Amsterdam en ik zie gewoon een meerkoet in het water, en die duikt onder een boot. Ik denk ‘wat gaat hij nou doen’? Maar onder die boten zitten natuurlijk allemaal mosselen. En ja hoor, met een dikke vette buit kwam hij even later terug gezwommen. Het gaat goed hier met de meerkoeten. Er zijn hier genoeg woonboten met genoeg mosselen aan de onderkant’.
Vaak wordt hij gezien als een van de allergewoonste watervogels van Nederland. De meerkoet is zeker ook een zeer veel voorkomende watervogel: wereldwijd zijn er 10 miljoen. Ons land kent 130.000 tot 180.000 broedparen. Ter vergelijking: zijn neef het waterhoen kent 40.000 tot 55.000 broedparen. Volgens Remco Daalder, die een boek schreef over de vogel, zijn meerkoeten echte opportunisten: "Het is voor een diersoort natuurlijk ook wel handig, wanneer je een deel hebt dat goede gebieden bezet houdt, terwijl anderen de wijde wereld verkennen en nieuwe geschikte gebieden koloniseren. Wat dat betreft zijn meerkoeten net mensen", vindt Daalder.
© Fotograaf: Frank-Linssen
Netty uit Kouderkerk: ‘Woensdag besloot ik ondanks de harde wind en de miezerregen toch maar op de fiets van Kouderkerk naar Hazerswoude dorp te gaan. Dit bleek een goede beslissing! In het weiland van de Westgeesterpolder zag ik zowaar een groep van 17 koereigers. Zo tof!
Koereigers veroveren Nederland in rap tempo. De vogels komen oorspronkelijk voor in Afrika en Azië, maar onder invloed van klimaatverandering en een toename van graslanden in de landbouw zijn ze de afgelopen decennia steeds verder naar het noorden verschoven. In Nederland is de soort de afgelopen jaren opgeklommen van dwaalgast tot "blijvertje", aldus Sovon Vogelonderzoek. In 2021 en 2022 broedden drie paren voor het eerst succesvol in Nederland. Dit jaar is het aantal broedparen al toegenomen tot ongeveer dertig, verdeeld over zes kolonies.
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Dat kan ook via whatsapp.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.