De eerste rijpe bramen, een blauwe berm van bloeiende campanula’s, rupsen van de koninginnenpage, een bedelende jonge zilvermeeuw en de eerste kammetjesstekelzwammen zijn deze week te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je dat er nog steeds gierzwaluwen in Nederland zijn. Dat bewijst een wel heel actief Gronings paartje.
Reuzenstern
Dhr. Zwanenburg uit Dronten meldt dat hij op de Vossemeer plaat (in de noordelijke Randmeren) de eerste veertien reuzensterns ziet, die vermoedelijk op doortrek zijn vanuit hun broedgebied rondom de Oostzee. ‘Opvallend zijn de zware poten en de zware rode dolksnavel. Ze zijn nu op trek naar de zuidelijke streken’. Reuzensterns overwinteren voor het grootste deel in West-Afrika. Sommige exemplaren brengen de winter in Spanje en Portugal door. En de naam zegt het al, deze vogel is de grootste van alle sterns. Groter dan de noordse stern, de visdief en de grote stern.
Bertus van der Kolk meldt dat op de IVN-tuin in Rheden een ‘fraaie’ dubbelloofvaren te zien is. ‘De donkergroene vruchtbare bladeren zitten nu vol rijpe sporen. Dubbelloofvarens vind je langs de sprengen en beken bij Rheden’. De lancetvormige bladeren van deze plant verspreiden zich over de grond. Dubbelloof is een rode lijst soort (categorie gevoelig). De plant gaat op veel plekken in ons land achteruit. Het is ook een populaire winterharde tuinplant.
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).