Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 2 juli 2023

  •    •  
30-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
337 keer bekeken
  •  
blauwzwarte_houtbij.jpg

© Blauwzwarte houtbij. Foto: TheoTerwiel

Een blauwzwarte houtbij, een bonte bessenvlinder, een hop, bijna rijpe bosbessen en een duet tussen de spotvogel en de bosrietzanger. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Julikever

Loes vanaf camping Bakkum in Noord-Holland: ‘Vandaag vind ik op mijn pad door de duinen, naar het strand van Bergen aan Zee een prachtige julikever. Dit moet dus wel een eersteling zijn. Hij is net ontpopt, nog heel traag en nog niet helemaal klaar om op te vliegen. Werkelijk heel bijzonder!’ De julikever (Polyphylla fullo) kan zo’n 4 cm groot worden en is familie van de bladsprietkevers (Scarabaeidae). Zijn dekschilden zijn zwartbruin met wit tot gele vlekken. De vrouwtjes zijn iets groter dan de mannetjes.

Julikever

Julikever

© wveneman

Wijngaardslakken

Rens Pepels uit het Limburgse Bergen aan de Maas: "Tijdens zonsopkomst onder zwoele weersomstandigheden trof ik een groep van 14 wijngaardslakken aan in de omgeving van de bronnen van de Kingbeek, bij Nattenhoven in Zuid-Limburg. Ogenschijnlijk is nu de tijd van de voortplanting in volle gang. Van de 14 wijngaardslakken waren 5 parende koppels actief." Wijngaardslakken hebben mannelijke en vrouwelijke geslachtsdelen, waardoor de slak tweeslachtig is. Er is geen onderscheid tussen vrouwtjes en mannetjes, dus wanneer twee slakken elkaar tegenkomen kunnen ze elkaar bevruchten. De wijngaardslak is Nederlands grootste landslak. De dieren hebben een slakkenhuis dat tot 5 cm groot kan worden, maar de meeste dieren zijn ongeveer 3,5 cm. De dieren leven op kalkrijke, vochtige bodem, met vaak rijke plantengroei. Anders dan de naam aangeeft, komen ze niet alleen in wijngaarden voor, maar ook in bosranden, wegranden, parken, tuinen en in duingebied. In Nederland komt de soort vooral voor in Zuid-Limburg, in oude bossen en op diverse plaatsen in de duinen.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor