Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 19 maart 2023

  •    •  
19-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
699 keer bekeken
  •  
Dotterbloem

© Dotterbloem. Fotograaf: DirkSlijkhuis

Klepperende ooievaars, een eerste huisjesslak op het terras, trekkende kraanvogels, bloeiende dotterbloemen, zoemende bijen en een eerste ei bij de slechtvalken. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Kneu

Marja Lodewijk uit het Zeeuwse Renesse: ‘Ik liep gisteren heerlijk in het zonnetje op het duinpad tussen Renesse en Haamstede en ik was al zo blij. En toen werd ik nog veel blijer, want daar waren ze weer. Ik heb twee kneuen gezien. Twee mannen. Nog niet helemaal op kleur, maar wel al prachtig aanwezig’. De kneu is een kleine vinkachtige, heeft een bruine rug en een rode borst en petje. Het is een echte zaadeter. De kneu is dol op koolzaad, vogelmuur en veldkers, maar ook paardenbloem en brandnetel. Kneuen zijn vaak te zien in groepjes. Ze broeden in lage struiken, vaak in open landschappen. De Nederlandse broedvogels overwinteren in Zuid-Europa.

kneu_zg

Roodborsttapuit

Chantal uit het Brabantse Rosmalen: ‘Vandaag eindelijk voor het eerst weer de roodborsttapuit gezien op zijn vaste plekje. Vorig jaar was dat twee weken eerder’. Het is een vogel van open duinen, maar ook van heidevelden, zandige cultuurlandschappen en dijken. Het mannetje heeft een markante, krassende zang en is te herkennen aan een zwarte kop, een witte hals en een oranje borst.

20200410_ZG_roodborsttapuit

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.