Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 19 juni 2022

  •  
19-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
300 keer bekeken
  •  
Merel met worm

© GertPaassen

De bloeiende smeerwortel, hitsige kamsalamanders, een familie zwarte zwanen en jongen, putters, een kikkerkoor en lente paddenstoelen. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder een verhaal over een bijzondere merel met ‘een manke poot’.

Zomertortel

Marja Lodewijk uit het Zeeuwse Renesse meldt: "Ik heb iets niet gezien. Langs het duinpad tussen Renesse en Burgh-Haamstede waren er nog ten minste drie territoria van de zomertortel. Vorig jaar heb ik er slechts een gehoord. En dit jaar geen enkele. Dus de zomertortel lijkt hier verdwenen. Zo jammer!"

De zomertortel is misschien wel de mooiste duivensoort van ons land. Zeker zijn geluid. Naar schatting broeden er nog tussen de 1.200 en 1.400 paar. De soort gaat sterk achteruit en de voornaamste oorzaak is: hij kan nauwelijks nog voedsel vinden. De zomertortel leeft van zaden, in de zomer de zaden van landbouwgewassen, die hij op boerenerven met onkruidrijke plekjes vindt, in akkerranden en graanakkers, wanneer er geoogst is. Hij broedt in dichte struiken en dan het liefst in de buurt van gebied waar hij voedsel kan vinden. Juist die combinatie van geschikt broed- en voedselgebied is schaars geworden.

zomertortel_02.jpg

© Fotograaf: daanritter

Gekraagde roodstaart

Ad en Ria Daalmans uit het Brabantse Hoogerheide melden: "Wij liepen bij ons in de tuin en we zagen daar een gekraagde roodstaart ouder met wel vijf jongen bij zich. De vogels waren aan het foerageren. Dit oudere paar zien we al zo’n vijf jaar bij ons in de tuin."

Nog zo’n wonderschone vogels, deze gekraagde roodstaart. Het mannetje heeft een oranjerode borst, een zwarte keel, een grijze kruinen met een wit voorhoofd. Het vrouwtje gaat iets minder opvallend door het leven. Zij heeft een grijsbruine rug en een beige onderzijde. Beide hebben ze wel een roestrode staart waarmee de vogel vaak trilt.

De gekraagde roodstaart komt voor in gevarieerde, oude gemengde bossen met open plekken heidevelden en schraalgraslanden. Doordat de gekraagde roodstaart graag in holen broedt, zoekt hij plekken op waar veel oud spechtengaten in bomen zitten.

gekraagde_roodstaart

Gekraagde roodstaart

© Marc Isphording

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor