Bloeiend kikkerbeet, zoetwaterkwallen, klepperende ooievaars, strijdende vliegende herten en een derde meerkoetennest zijn deze week te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je wat voor welke plant ‘het pispotje’ de bijnaam is.
Rietvink
Dhr. Zwanenburg uit Dronten meldt dat hij in de oeverzone van de Hanzetocht de rups van een rietvink ziet zitten op een rietstengel. Dit is geen rietvogel of familie van de welbekende vink, maar een nachtvlinder. De rietvink komt in heel Nederland voor en is vooral te vinden in natte natuurgebieden met riet. De rups drinkt van dauwdruppels en wordt daarom ook wel ‘drinker’ genoemd. De soort overwintert als jonge rups.
Annemieke Hondius uit Diemen ziet enorm veel hommels op en aan vliegen naar een holletje onder haar vijver. ‘Als ze eruit vliegen zijn de achterpootjes zwart en als ze naar binnen vliegen zijn ze geel van het stuifmeel’. Annemieke heeft tuinhommels in de tuin. Deze soort heeft de langste tong van alle hommels. Daarmee kunnen ze ook bij het nectar dat voor andere soorten lastig te bereiken is. Tuinhommels komen onder meer af op de kamperfoelie, de rode klaver, de gewone smeerwortel en de witte dovenetel.
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).