© Nitro4me
Een koraalzwam van 25 centimeter hoog, koperwieken en kramsvogels in de lijsterbes, overwinterende wespenkoninginnen, een dode beuk vol oesterzwammen, honderden spreeuwen tijdens Sint-Maarten en een grote bonte specht. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Anneke Zwart uit Amsterdam: ‘In mijn tuin op tuinpark ‘Ons Buiten’ vind ik week na week nieuwe paddenstoelen. Nu zijn het de gekraagde aardster en aan de voet van een moerascipres geelwitte russula’s. Deze russula’s houden van een zure bodem, en die heeft het tuinpark’.
De gekraagde aardster is een buikzwam en begint uivormig ondergronds. Bij rijping splijt de buitenkant en krijgt de zwam een soort bloemvorm. Op een gegeven moment ontstaat er een opening aan de bovenkant waar de sporenwolkjes uit ontsnappen. Als een vulkaan met een kratermond.
Gekraagde aardster
© Barky
Karin Ploeg uit Schalkhaar: ‘Dat is toch leuk! Ik doe mijn rondje nabij de bossen van Frieswijk en net na de start, aan de overkant van de sloot staan drie jonge reeën in donker winterkleed naar mij te staren. En zo maak ik mijn rondje af, en aan het einde, wat hoor ik daar, een kuifmees. Nog nooit gezien. En als klapstuk nog een mooie boommarter, al scharrelend als een eekhoorn door het blad gezien’.
Boommarters zijn kleine roofdieren met ongeveer de grootte van een huiskat. De slanke zoogdieren kunnen zich snel en behendig voortbewegen in de bomen. De grote staart helpt daarbij om hun evenwicht te houden. In Nederland komen er twee soorten marters voor: de boommarter en de steenmarter. Beide soorten lijken sterk op elkaar, al zijn ze uiterlijk toch van elkaar te onderscheiden. Zo heeft een volwassen boommarter bijvoorbeeld meestal een gele bef, het stukje vacht onder de kop, en de steenmarter een witte. Toch zijn er ook boommarters met een witachtige bef en omgekeerd. Ook de positie van de oren, kleur van de neusdop en ondervacht verschillen bij beide soorten.
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Dat kan ook via whatsapp!
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.