Bramen
© toonpeter
Vliegende mieren, kikkervisjes, rijpe bramen, de huidjes van uitgeslopen libellen, bloeiend ijzerhart en rupsen van de kolibrievlinder. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je een mooi verhaal over een jonge zeehond.
Gerrit uit Tilburg meldt: "Er zitten weer kapmeeuwen (of kokmeeuwen) op de meerpalen. Die hebben we sinds 27 maart niet meer gezien. In de herfst en in de winter zitten er altijd kapmeeuwen bij het kanaal. In het voorjaar vertrekken ze en nu zijn ze er weer."
De kokmeeuw heeft in de zomer een donkerbruine kop, in de winter is die witter. De koptekening bedekt niet de hele kop. De vogel leeft in kolonies, soms met wel duizenden bij elkaar. Buiten broedtijd zijn ze in het hele land te vinden: van de kust tot in de steden. Tijdens het broeden zitten ze ofwel bij zoetwater ofwel aan de kust. De vogels hebben roodachtige poten en een snavel in diezelfde kleur.
Kokmeeuw in zomerkleed
© Pixabay
Karin van der Ploeg uit Zwolle meldt: "Vorig weekend was ik op de Marker Wadden. Wat hebben we daar bijzondere en mooie dingen gezien. Een geoorde fuut, lepelaars, een bruine kiekendief, baby kluutjes. Maar, toen ik vanochtend de tuin inliep en achterin de grote kaardebol weer ontwaarde met z’n bloemetjes dacht ik: hier in de tuin is het minstens net zo mooi."
Deze plant bloeit in de maanden juli en augustus en kan zo’n 2 meter worden. De kaardebol produceert veel nectar en trekt veel verschillende soorten wilde bijen aan. Met name putters zijn dol op de zaden, die de plant produceert.
Grote kaardebol
© ajoosse
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.