Een penseelkever op een margriet, de geur van de lindenbloesem na een van de vele fikse regenbuien, jonge ooievaars, een zingende veenmol, bloeiende klaprozen en veel wilde eendenkuikens. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Lieke Beijlsmit uit Limmen: ‘Begin juni zie ik op de onderkant van de bladeren van de elzen rare beestjes. Kleine aliens bijna. Wit met stekeltjes en wratjes. Bij nazoeken blijken er hieruit over een tijdje gehakkelde aurelia’s te komen. Zet ‘m op monstertjes!’. De gehakkelde aurelia is een algemene dagvlinder. De bovenkant van de vleugels is oranje met zwarte vlekken. De achterrand van zowel de voor- als de achtervleugel is sterk gekarteld. De rupsen leven op de bovenkant van de bladeren, waar ze niet opvallen omdat ze net een vogelpoepje lijken. Of zoals Lieke zegt, ‘kleine monstertjes’.
Gehakkelde aurelia
© Kars Veling
Marja Lodewijk uit Renesse: ‘Ik kom net thuis van een fietstocht. Bij de Oosterschelde heb ik voor de eerste keer in mijn leven steltkluten gezien. Twee steltkluten zaten op een nest en bij dat ene nest waar die steltkluut nog op zat liepen vlak in de buurt drie piepkleine steltkluutjes. Dat is topvertedering!’. De steltkluut is steeds vaker te zien in ons land. De vogel is eigenlijk een soort ‘steltloper’ met enorm lange, rode poten en een slank lichaam met een dunne snavel. De poten zijn bijna de helft van de totale lengte van de vogel.
Steltkluut
© Fotograaf: bonteklepper
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.