Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 16 juli 2023

  •    •  
16-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
620 keer bekeken
  •  
ooievaars_op_het_nest_5e7c9dc14cee3_medium

Ooievaars

© hbrummelhuis

Uitvliegende ooievaars, rupsen van de Sint-Jacobsvlinder, dassen, gamma-uiltjes, bloeiende heide, een nachtzwaluw, een vroedmeesterpad en het karmozijnrood weeskind. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Kwartel

Hans Gartner uit het Friese Nes: ‘Het is windstil, de zon schijnt, en als we langs de dijk lopen dan ligt daar op het talud een jonge zeehond, een gewone zeehond. Als we doorlopen hoor ik kwartels. Dat is lang geleden! Ik denk dat er maar weinig plekken zijn in Nederland waar op dit moment kwartels zijn. Nu ineens, in een graanakker 25 meter van mij vandaan zijn ze er!’. Je ziet ze zelden, die kwartels. Ze leven tamelijk verborgen, in ruige graslanden of graanakkers. Het aantal broedparen in Nederland wordt geschat tussen de 1500-3500 exemplaren. De kwartels overwinteren in Afrika. Zij komen begin mei in Europa aan in de hoop dat de gewassen al voldoende dekking geven. Kwartels hebben dekking nodig om te leven en om hun jongen groot te brengen. Zij zoeken daarom vooral akkers op, waar graan of aardappels worden verbouwd.

20210908_ZG_kwartel

Vliegende mieren

Suzanne Meijer uit Edam: ‘Gisteren zag ik ze voor het eerst weer. Opeens zitten de vliegende mieren weer op hun vaste plek in de tuin. En vandaag maken ze zich klaar om vanmiddag bij het onweer uit te vliegen en zich door de zwaluwen te laten opeten’. Elk jaar scheuren mierennesten ineens open om duizenden vliegende mieren in golven uit te laten vliegen. Dit gebeurt eind juni - begin juli wanneer er massaal tientallen nieuwe koninginnen en honderden vruchtbare mannetjes geboren worden. Op drukkende zomerdagen scheuren meerdere nesten open en vliegen alle mannetjes en maagdelijke koninginnen uit. Tijdens deze zogenaamde bruidsvlucht slaat de koningin genoeg sperma op voor de rest van haar leven die ze krijgt van een of enkele mannetjes die het hoogst vliegen. De mannetjes zullen vrij snel daarna op de grond sterven. De mieren zijn niet gewend om te vliegen en belanden daardoor vaak in je haar of drankje. Als de paring voltooid is bijten de koninginnen hun vleugels af en gaan op zoek naar nieuwe nestplaatsen in de bodem om een nieuwe kolonie te starten.

Mieren_Voorb._bruidsvlucht__Jinze_Noordijk__01.jpg

Mieren voor de bruidsvlucht.

© Jinze Noordijk

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor