Een bosuil gefotografeerd bij zonsopgang.
© ThijsGlastra
Een groep brandganzen vliegt over, een specht roffelt in de mist en een tiental witte kwikstaarten foerageert in de tuin. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels Fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je van een luisteraar die 's ochtends vroeg wakker werd van de roep van de bosuil.
In natuurgebied de Onlanden vlakbij Groningen trof een luisteraar heksensnot, oftewel sterrenschot, aan. Deze witte, half doorzichtige substantie is afkomstig van een vrouwtjes pad of kikker. Wanneer zij uit hun winterslaap komen, vormen ze een sappige prooi voor reigers of andere roofdieren. Dus: hap, slik, weg! Maar de buik van de kikker of pad zit in het voorjaar vol met eitjes en de gelei waar de eitjes in zitten. Zodra de reiger de kikker of pad heeft opgegeten, komt de gelei in contact met vocht in de maag. Hierdoor zwellen de eitjes enorm op. Het roofdier krijgt hier buikpijn van en braakt de gelei uit. Op die manier kun je hier en daar in de natuur hoopjes met een wit-achtig gelei tegenkomen. Wil je hier meer over lezen? Klik hier.
Heksensnot, oftewel sterrenschot
© jokevandepoppe
Nellie uit Leiden ziet in de slaapkamer groepjes lieveheersbeestjes die dicht tegen elkaar aan gekropen zijn. Hier brengen ze, net als elk jaar, de winter door. Per soort verschilt of de lieveheersbeestjes buiten- of binnenshuis overwinteren. Het inheemse tweestippig lieveheersbeestje en het Aziatisch lieveheersbeestje geven de voorkeur aan binnenhuis overwinteren. Je kunt ze samengeklonterd vinden in onder andere hoeken of de kieren van ramen.
© vrouwinglas
035-6711338
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.