Spechtinktzwammen, een ei leggende koninginnenpage, ratelende nachtzwaluwen, een lijsterbes met rijpe vruchten, webmakende tijgerspinnen en de laatste gierzwaluwen zijn deze week te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je wat voor bijzonders er op het menu staat van een Amsterdamse vos.
Wespspin of tijgerspin
Noud Sommers uit het Brabantse Nuland meldt dat hij achter in de tuin, ‘in het lange gras’, twee tijgerspinnen heeft gezien, met hun karakteristieke web. Ze worden ook wel wespspinnen genoemd. Deze namen zijn te danken aan het lijf van het vrouwtje: een zwart achterlijf met heldere gele, witte en diepzwarte banden. Hiermee heeft de spin uiterlijke kenmerken die lijken op dat van een wesp. De wespspin is een van de grootste spinnensoorten in Europa. De vrouwtjes kunnen wel 15 mm lang worden. Het mannetje kan hooguit twee keer paren omdat hij hierbij een van zijn twee genitaliën in het vrouwtje laat zitten. Het mannetje wordt na de paring vrijwel altijd ingesponnen en later opgegeten door het vrouwtje.
Lieve Mortelmans uit De Bilt meldt dat ze in het bos van Landgoed Beerschoten, bij Utrecht, voor het eerst weer pluimvoetbijen ziet. De vrouwelijke exemplaren van deze wilde bijensoort graven nestingangen in het zand op een zonnig schraal grasland. De pluimvoetbij heet zo vanwege de felgele pluimbeharing aan de achterpoten van de vrouwtjes. Deze lange haartjes gebruikt de bij om zand weg te graven. Ook worden er tussen de pluimen grote hoeveelheden stuifmeel vervoerd. De pluimvoetbij komt in heel Nederland voor.
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).