Gekraagde aardster
© Fotograaf: Doriene
Nestelende meerkoeten, kolganzen, honingzwammen, ooievaars en een gekraagde aardster. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder horen we wat de leerlingen van basisschool de Driestam in Eindhoven hebben ontdekt bij de paddenpoel, die ze beheren.
Dhr. Zwanenburg uit Dronten meldt dat hij ‘tijdens een excursie een slapende Chileense flamingo ziet in een van de geulen van de Vreugderijkerwaard nabij Zwolle’. In ons land komen verschillende soorten flamingo’s voor: de Europese, de kleine, de Caribische en de Chileense. De Europese flamingo is herkenbaar aan het lichtroze tot bijna witte verenkleed met dieproze vleugels en zwarte punten. In Nederland komen ze alleen buiten het broedseizoen voor. Net over de grens, in het Duitse gebied Zwillbrocker Venn broeden verschillende soorten flamingo’s. Daarna zijn ze onder meer in ons land te vinden rondom het IJsselmeer, het Lauwersmeer en in Zeeland.
De Texelse flamingo staat trappelend in het water om zijn prooien te activeren.
© keesvenneker
Gerda Heiligers uit Utrecht meldt dat ze op het Zeeuwse Walcheren is. ‘Aan het einde van onze wandeling van Zoutelande naar Dishoek vliegt er bij een parkeerplaats een hop op, uit het gras’. Dit is waarschijnlijk een doortrekkende vogel, die noordelijk van Nederland heeft gebroed. Noordelijke hoppen overwinteren in tropisch Afrika. Veel hoppen uit Zuid-Europa zijn standvogel. Vorig jaar heeft voor het eerst sinds langs tijd weer een hop in Nederland gebroed, in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
© bonteklepper
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.