Rupsen van de St. Jacobsvlinder
© Fotograaf SjanivanOphemert
Bloeiend Jacobskruiskuid met de rupsen van de Sint-Jacobsvlinder, veel waterlelies, de brandganzen met al bijna volwassen jongen, een behaarde bijenwolf, een atalanta, het kleine- en het groot koolwitje. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Hans Gartner uit het Friese Nes: ‘Afgelopen week zijn er op drie plekken in het Lauwersmeer, onder andere door mijzelf, grote weerschijnvlinders gezien. Dat is ook weer zo’n soort, die zich dan ineens laat zien. En ineens is de vlinder weg en dan merk je er niets meer van’. De grote weerschijnvlinder doet zijn naam eer aan. Bij de juiste lichtval hebben de vleugels van het mannetje een iriserende blauwe glans. Anders dan veel andere vlindersoorten drinkt het mannetje van de grote weerschijnvlinder niet nectar uit bloemen, maar voedt hij zich met de rottingssappen uit onder meer keutels en dode dieren.
Grote weerschijnvlinder
© Gerrit1957
Marja Lodewijk uit het Zeeuwse Renesse: ‘Vlakbij mijn huis heb ik gezien dat een nest huiszwaluwennest uitvloog. Uit het nest, woeps de lucht in, prachtig gezicht’. De huiszwaluw is een sterk zwart-wit getekende zwaluw, met een witte stuit en een vrij korte staart. Waar de boerenzwaluw in huizen en schuren broedt, nestelt de huiszwaluw alleen aan de huizen, dus aan de buitenkant. De zang van de huiszwaluw heeft wel wat weg van die van de boerenzwaluw. De huiszwaluw mist in ieder geval het rateltje waarmee de boerenzwaluw vaak een strofe afsluit.
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.