graspieper
© pieterbj
Een zwerm graspiepers, de eerste inktzwammen, een bijzondere ontmoeting met een groep zwanen, enkele laatste atalanta’s, een bloeiend vingerhoedskruid, een bloeiende winterjasmijn en een ruzie tussen een buizerd, een raaf en een zwarte kraai. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Norbert uit Oostvoorne: ‘Het was een prachtige zonnige middag. Ik fietste terug vanuit het werk, langs het Oostvoornse meer, richting de Oostvoornse duinen en daar zag ik de eerste kramsvogels aankomen. Met een lichte tegenwind gingen ze richting de duinen op zoek naar allerlei heerlijks bessen en zaken van de duindoorn’. De kramsvogel is in Nederland vooral in het winterhalfrond te zien. Het roepje is opvallend, het is een soort ‘getjak’. Het handjevol aan kramsvogels dat in ons land broedt trekt in de winter weg naar België en Frankrijk. Terwijl de exemplaren uit Noord- en Oost-Europa onze kant op komen.
Kramsvogel
© Ronald Noppert
Mirjam Wiskerke uit Oudelande: ‘Kleine zwaluw, de Benjamin van het allerlaatste uitgevlogen nest is vanmorgen met prachtig windstil weer op trek gegaan. Ik kan het bijna nog niet geloven doordat hij 14 dagen na het vertrek van zijn ouders en nestgenoten ieder avond terug bleef komen en overnachten in het ouderlijk nest. Melancholie alom!’. De meeste boerenzwaluwen zijn inmiddels vertrokken uit Nederland. Zwaluwentrek kan zich afspelen van bijna grondniveau tot ultrahoog. Op koele ochtenden vliegen boerenzwaluwen doorgaans heel laag, de contouren van het landschap volgend. Zodra het opwarmt, verplaatst de trek zich naar hogere luchtlagen.
© Robert Moeliker
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.