© Fotograaf: amkeizer
Een zingende boomleeuwerik, groene kikkers, de eerste tjiftjaf, een eerste kleine vos, een bloeiende pruimenboom en een alpenwatersalamander in de vijver. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
We hebben enorm veel inzendingen gekregen op de fenolijn. Doordat we zondag een kortere uitzending hebben vanwege de oorlogssituatie in Oekraïne, hebben we een extra fenolijn gemaakt die alleen op onze website verschijnt.
Rens Pepels meldt: ‘In de omgeving van de bronnen van de Kingbeek in het Limburgse Nattenhoven zag ik een groep van wel twintig geelgorzen’. Hij voegt eraan toe: ‘In het lokale dialect noemen we de geelgors een ‘gelor’, een mooie naam voor een mooie vogel’. Zuidelijker in deze provincie, in de plaats Ubachsberg wordt de gele vogel in het plaatselijk dialect ‘Géelgüetsch’ genoemd. De geelgors is een typische akkervogel, die ook te vinden is in heidegebieden en bij bosranden. De zang van het mannetje lijkt een beetje op een passage uit de beroemde 5e symfonie van Beethoven: ‘tatatataaaa’.
Geelgors
© Fotograaf: protter
Francella Hakvoort uit Rotterdam laat weten: ‘De avond valt na een zonnige dag en ik zie de twee poezen staren naar de katjes in de boom. Ik denk wat is dat nu. Ik zie een reuzen aardhommel, die op de kastjes zit’. De aardhommel is een van de meest voorkomende hommelsoorten van Nederland. De bij is kort en gelijkmatig zwart behaard en heeft een gele band achter de kop en een gele band op de rug. De koningin, die Francella vermoedelijk zag, maakt haar nest vaak in mollengangen of in muizennesten. Soms wel op een diepte van 1,5 meter.
Aardhommel
© Fotograaf JancoGrave
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.