Sleedoorn
© Sjani van Ophemert
Nestelende pimpelmezen, de bloeiende sleedoorn, een goudvink, een bloeiende vroegeling, zingende veldleeuweriken en een nijlgans met kuikens. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Rens Pepels uit Bergen aan de Maas: "Tijdens een fietstocht langs de Maas hoorden we voor het eerst van dit jaar een zingende zwartkop". De exemplaren die in Nederland broeden trekken in het najaar grotendeels weg om in Zuid-Engeland of rond het Middellandse Zeegebied te overwinteren. Volgens Jac. P. Thijsse is de zwartkop één van de mooiste zangers van het bos. De zang kan verward worden met die van de tuinfluiter. Het grote verschil is het brabbelende begin van de zwartkop.
Zwartkop
© AldertV
Hans Gartner uit het Friese Nes: "De dijk is een gatenkaas. Overal muizen blijkbaar. Nu begrijp ik ook waarom er de afgelopen week zoveel zilvermeeuwen waren op de dijk. Het was een gedekte tafel. Verderop loopt er een wit streepje op de dijk. Het blijkt een hermelijn. Voor hem is de tafel ook gedekt. Een hermelijn in winterkleed, geweldig!" Hermelijnen kleuren in de winter wit. Zomers hebben ze een bruine rug en een witte buik. De eerste overgangsvachten, met witte vlekken op de bruine rug, verschijnen in oktober. De eerste volledig witte dieren worden gezien in december en kunnen waargenomen worden tot en met maart. Een hermelijn is ongeveer zo lang als een konijn, maar veel slanker. In de zomer is de hermelijn te onderscheiden van de sterk gelijkende wezel door de zwarte staartpunt.
© Fotograaf: wiesvink
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.