Welriekende nachtorchis.
© J.Werther
Kolibrievlinders, bloeiende dolle kervel, een jonge blauwe reiger, een bloeiende welriekende nachtorchis, de eerste rijpe frambozen en vier uitvliegende jonge heggenmussen. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder een bijzonder verhaal over een merel en een grote bonte specht, die samen een dansje lijken te doen.
Jeanette Essink uit het Drentse Koekange meldt: ‘Ik heb een paar jaar geleden in een pot wat akkerdistels gezet. Omdat er zulke ontzettend leuke insecten op af komen, die aan de plant gevonden zijn. Zoals akkerdistelboorvlieg, de akkerdistelgalboorvlieg en de groene distelschildpadtor’. De akkerdistel is de in Nederland meest voorkomende vederdistel. Het plantje komt met name voor op vochtige, voedselrijke grond. In het boerenland wordt de akkerdistel, met zijn uitgestrekte wortelstelsel gezien als een plaag. In de volksmond wordt het plantje dan ook ‘boerenplaag’ genoemd.
Akkerdistel
© Marinke
Martin Kroon uit Leiden meldt: ‘Deze week zag ik tussen Leidschendam en Zoetermeer, in de Driemanspolder, een paartje kluten met drie jongen. Toen het ging regenen gingen deze bolletjes van dons schuilen onder de oudervogel’. De kluut heeft een opvallend zwart-wit getekend verenkleed. Zijn snavel start recht en loopt omhoog richting het uiteinde: ‘De kluut kijkt naar zijn snuut’. Het is leuk om de kluut eens te zien foerageren met zijn snavel. Op ondiepe plekken zeeft hij in een maaiende beweging dierlijke voedsel uit het slik. Dit doet hij op de tast.
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.