Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 10 september 2023

  •    •  
10-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
474 keer bekeken
  •  
rugstreeppad_01.jpg

© Fotograaf: wiesvink

Rietganzen, een verdwaalde rugstreeppad, bloeiend herfsttijloos, oeverzwaluwen en een bruine korenbout. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Boerenzwaluwnest

Annelies Smit uit Zoeterwoude: ‘Er is bij ons in de schuur nog een heel nieuw nestje boerenzwaluwen uitgekomen. Dus terwijl wij ons al aan het voorbereiden waren op het vertrek van de zwaluwen hebben wij gewoon nog mini baby zwaluwen. Dus we kunnen nog even genieten!’. De meeste boerenzwaluwen, die in Nederland hebben gebroed trekken in september en oktober weg richting het zuiden. In die periode kunnen grote groepen zwaluwen gezien worden. Ze overwinteren met name in West- en Centraal-Afrika. In deze periode zijn ook doortrekkende exemplaren te zien, die bijvoorbeeld in Scandinavië hebben gebroed.

20220914-Anita Ketel-boerenzwaluw jongen krijgen eten website

© Anita Ketel

Kroosvlinders

Bertus van der Kolk van de IVN-tuin in Rheden: ‘Boven de vijvers met eendenkroos, puntkroos en klein kroos dwarrelen kleine witte vlinders. Kroosvlinders. De rupsen eten vooral eendenkroos. De kroosvlinder behoort tot de familie van de grasmotten. Het is een microvlinder van zo’n 18 mm, met een wit lijfje en zwarte vlekken op de achtervleugel. De vrouwtjes leggen hun eitjes onder de bladeren van een waterplant. Van de blaadjes maakt de larve een huisje.

Kroosvlinder man

Kroosvlinder man

© JancoGrave

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor