Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 1 mei 2022

  •  
01-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
506 keer bekeken
  •  
tuinfluiter_jvbeilen

Tuinfluiter

© Fotograaf jvbeilen

Een rosse metselbij, de eerste tuinfluiter, heel veel koekoeken, vleermuizen boven de vijver, een bloeiende echte koekoeksbloem en een pinksterbloem-langvleugelmot zijn deze week gemeld op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder een mysterieus verhaal over de eitjes van een stel Haagse koolmezen, die verdwenen en weer zijn verschenen.

koek_theodewild

Koekoek spreidt zijn vleugels

© Theo de Wild

Roodborsttapuit

Robert Remijnse uit Zeeuwse Terneuzen meldt: ‘Op Koningsdag ging ik een rondje fietsen. Op een gegeven moment kwam ik langs een mooi stuk weiland van het Zeeuws Landschap. Op het prikkeldraad zaten twee roodborsttapuiten, een mannetje en een vrouwtje. In Engeland noemen ze deze prachtig gekleurde vogels ‘stonechat’. De reden hiervan is dat het geluid van de roodborsttapuit klinkt alsof je twee keitjes tegen elkaar slaat.’ De mannetjes zijn goed te herkennen aan de zwarte kop, de witte hals en de feloranje borst. De roodborsttapuiten in Nederland broeden vooral op de zandgronden en langs de hele Nederlandse kust.

20200410_ZG_roodborsttapuit

Bonte vliegenvanger

Netty van Leek uit het Brabantse Bergeijk meldt: ‘Vanmiddag zagen we de bonte vliegenvanger in onze achtertuin weer voor de eerste keer. Al drie jaar op rij hebben ze in dezelfde nestkast gebroed. Dit jaar wilde de vogels iets anders en probeerde tevergeefs een nestkast te kraken waar al een pimpelmees aan het nestelen was. Ik ben benieuwd of hij een keuze kan maken uit een van de 30 andere nestkasten in de tuin’. De bonte vliegenvanger overwintert in tropisch West-Afrika. In Nederland komt de bruin-witte vogel vooral voor in het oosten van het land. Op het menu staan niet alleen vliegen, maar ook muggen, vlinders, libellen en sprinkhanen. Vanaf een zitpost maakt de bonte vliegenvanger korte vluchten, waarbij ze de insecten proberen uit de lucht te pakken.

Bonte vliegenvanger

© Fotograaf: pieterbj

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.