Waarom walvissen zo groot worden
Het is een van de grootste mysteries in de natuur. Hoe kan het dat er zulke enorm grote dieren zijn? Zoals de blauwe vinvis, die ruim 30 meter lang kan worden en daarmee de grootste onder de reuzen is. Het formaat van een flink schip. Een groep internationale wetenschappers denkt het antwoord gevonden te hebben. Het heeft alles te maken met de ingenieuze manier hoe ze hun voedsel verzamelen. Marien bioloog Fleur Visser van de UvA en het NIOZ is een van de onderzoekers en doet verslag in Vroege Vogels.
Blauwe vinvis
© Joris_van_Alphen
Up tempo vogeltelling in de winter
Op een dag twintig verschillende plekjes aandoen en dan daar vijf minuten naar vogels luisteren en kijken. Het is de zogenaamde PTT telling van Sovon. Op 600 plekken in ons land fietsen of wandelen vogelaars tussen 15 december en 1 januari op een speciale route de vogels. Met als doel de verspreiding van vogels in kaart te brengen.
© Sovon
Maken planten geluid?
‘Planten schreeuwen wanneer ze gestresst zijn’ stond er te lezen op de website Livescience.com en de media namen het gretig over. Maar klopt dit ook? Planten kunnen weliswaar ultrasone geluiden produceren, maar volgens Baudewijn Odé zijn dit puur natuurkundige verschijnselen, zoals knappende cellen en sapstromen.
Fenolijn 035-6711338
Meerkoeten met kuikens, baltsende raven en veel sneeuwklokjes zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Net als een waarneming van een citroenvlinder. Met de kleine vos, de gehakkelde aurelia en de dagpauwoog overwintert deze soort als vlinder. In tegenstelling tot de meeste andere dagvlinders, die deze periode enkel kunnen overleven als eitje, pop of rups. Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels Fenolijn, op 035-6711338.