© Gert Elbertsen
Extinction Rebellion Utrecht organiseert op donderdagavond 9 maart om 19.30 een bewustwordingsactie in de binnenstad van Utrecht. Met Operatie Klimaatklok vraagt XR Utrecht die avond op de Maartensbrug aandacht voor de steeds sneller opwarmende aarde. De internationale klimaatklok, die aangeeft hoeveel tijd ons nog rest om onder de 1,5 graad te blijven, vormt daartoe het symbool.
Wereldwijd is de temperatuur op aarde sinds het begin van de industriële revolutie met 1,2 graad gestegen. Voor het Noordpoolgebied is dat zelfs twee à drie keer zoveel. Dit heeft zeer ernstige gevolgen. Hoe warmer het wordt, hoe extremer en gevaarlijker het weer. Dit leidt tot bosbranden, droogtes, mislukte oogsten en toename van ziektes en doden. Er wordt vaak dan ook niet meer gesproken van klimaatopwarming, maar van een klimaat- en ecologische crisis.
Extinction Rebellion maakt zich zorgen en vraagt: "Hoe maakt de gemeente Utrecht haar inwoners duidelijk dat er een crisis gaande is die onze manier van leven - reizen en eten, produceren en consumeren - ter discussie stelt? De groep vindt dat inwoners onvoldoende informatie krijgen aangeboden over de ernst van de situatie. "Dit is negatief van invloed op het draagvlak voor effectief klimaatbeleid. Voor het ontbreken van een duidelijke gemeentelijke communicatiestrategie over de klimaatcrisis doet XR Utrecht een concrete suggestie: zet een Klimaatklok in om de ernst van de klimaatcrisis te agenderen.
XR ziet dat de Klimaatnoodtoestand in juli 2019 van de Gemeente Utrecht zich tot nu toe nog onvoldoende heeft vertaald in actie. "Gaan we op de huidige voet verder, dan hebben we nog maar 6 jaar te gaan tot we de grens van 1,5 graad, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs, overschrijden. Passeren we deze grens, dan kunnen we er zeker van zijn dat Utrecht geen droge voeten houdt. In 2100 ligt Utrecht dan niet aan, maar in Zee. De tijd dringt. Daarom luidt XR Utrecht de noodklok."
XR Utrecht heeft drie eisen: vertel de waarheid, doe wat nodig is en laat burgers beslissen. Deze actie staat in het teken van de eerste eis. Met de projectie van een teruglopende Klimaatklok op de Dom toren maakt XR Utrecht de ernst van de situatie duidelijk. Met deze actie wil XR Utrecht de bewustwording over de klimaat- en ecologische crisis vergroten en de gemeente ertoe aanzetten direct werk te maken van de klimaat- en ecologische crisis.
Zij vragen naast de klimaatklok een duidelijke communicatiestrategie vanuit de gemeente Utrecht over de klimaatcrisis, bijvoorbeeld met een klimaatdashboard die ook de genomen maatregelen en de resultaten van de gemeente duidelijk in beeld brengt. "Kortom: Waar blijft www.utrechtklimaatnoodtoestand.nl?” - Christine Kuiper, XR Utrecht.
Bron: Media XR Utrecht
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.