De Nederlandse stikstofcrisis kan voor 2025 worden opgelost als de overheid landbouwgrond van boeren dicht bij kwetsbare natuurgebieden onteigent. Dit zeggen drie onteigeningsdeskundigen tegen NRC.
Een dergelijke operatie vergt uitkoop van honderden boeren, en kost de overheid naar schatting 2 tot 3 miljard euro. Ontnemen van boerenland ligt politiek zeer gevoelig, maar is volgens de deskundigen juridisch vrij eenvoudig omdat daarvoor geen nieuwe wetgeving ontwikkeld hoeft te worden. Via de onteigeningswet kan grond aan boeren worden onttrokken. De bestemming van het land moet daarvoor van agrarisch gebruik worden aangepast in natuur. De rechter moet hiervoor toestemming verlenen.
Nederland belandde in 2019 in een stikstofcrisis nadat de Raad van State oordeelde dat te weinig was gedaan om de stikstofneerslag terug te dringen. Die tast de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater en van natuurgebieden aan. Om verdere natuurschade te voorkomen, werden honderden (bouw)projecten stilgelegd. Met name zij die boeren dicht bij kwetsbare Natura 2000-gebieden zorgen voor een te hoge stikstofuitstoot.