Bijna een jaar geleden vertelde oceanograaf Hans van Haren van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (het NIOZ) in Vroege Vogels, dat zijn grote onderzoek op het diepte punt op aarde, in de Marianentrog in de Grote Oceaan, totaal was mislukt. Met allerlei meetinstrumenten zou hij onderzoek gaan doen naar waterbewegingen en golven. Het lukte de onderzoeker niet om de apparatuur naar boven te halen. Kortom tien jaar aan voorbereiding en onderzoek leek ineens voor niets geweest.
Toch succes
En toen kregen we enkele weken geleden weer een bericht van Hans van Haren. Hij was uitzinnig van vreugde. Wonder boven wonder is het hem gelukt om de apparatuur toch naar boven te halen. Zondag vertelt hij in Vroege Vogels over de eerste resultaten van zijn onderzoek.
Diepste punt op aarde
De Marianentrog in de Grote Oceaan is met elf kilometer het diepste punt op aarde. Het is er koud en donker, maar toch leven er dieren, dankzij de bewegingen van het water. Met ultra gevoelige meetinstrumenten onderzoekt oceanograaf Hans van Haren deze bewegingen.
Van Haren ontwikkelde een kilometerslange kabel met instrumenten die temperatuur en stroming meten. De kabel wordt op zijn plaats gehouden door een gewicht dat dient als anker en blijft overeind door een boei die vier kilometer onder wateroppervlak drijft. Nooit eerder is zo'n lange kabel met meetinstrumenten in zee geplaatst.