Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Exotische vlokreeft woekert in Oosterschelde

10-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2209 keer bekeken
  •  
Ericthonius Marco Faasse

Pacifische klauwvlokreeft

© Marco Faasse

Het is een klein garnaalachtig diertje van maar 5 millimeter groot, maar hij zorgt voor grote problemen in de Oosterschelde: de Pacifische klauwvlokreeft (Ericthonius didymus). Volgens marien bioloog Peter van Bragt heeft het kleine beestje enorme impact op de natuur. Het diertje leeft in Azië, en is voor het eerst in Europese wateren gevonden in 2013, bij Venetië. In 2020 werd hij voor het eerst gezien in de Oosterschelde en het Veerse Meer. Toen zagen marien biologen maar enkele tientallen exemplaren. “Maar als je nu dus kijkt, drie jaar later, zitten er echt vele miljarden en overwoekeren ze een heel groot deel van de Oosterschelde”, aldus Van Bragt, die zelf regelmatig duikt in de Oosterschelde.

Meegelift

“De Pacifische klauwvlokreeft vangt slib uit het water en daar maakt hij een klein kokertje van, tot een centimeter hoog, waar hij in leeft. Juist met dat kokertje kan ie zich heel goed aan schepen hechten. Waarschijnlijk is de klauwvlokreeft op deze manier meegelift met schepen of zat ie in het ballastwater, waardoor hij aan de Nederlandse kust is terecht gekomen”, vertelt Peter van Bragt. Eerder deze week publiceerde het IPBES, een internationaal platform voor biodiversiteit en ecosystemen, een alarmerend rapport: wereldwijd zijn er 37.000 planten en dieren geteld die zich in een gebied hebben gevestigd waar ze van nature niet voorkomen. Vooral in Europa blijven de aantallen exoten groeien.

Peter van Bragt

Marien bioloog Peter van Bragt

© Henny Radstaak

Dramatisch

De exotische klauwvlokreeft heeft een enorme impact op de andere natuur. “Normaal gesproken zou je op de oesters en op de stenen die hier liggen allerlei mosdiertjes, allerlei soorten sponsen en hydropoliepen moeten kunnen vinden, maar die zijn voor een belangrijk deel verdwenen. En die soorten zijn weer voedsel voor bijvoorbeeld zeenaaktslakken. We zagen vorig jaar al dat de populatie naaktslakken al flink instortte, dit jaar is het echt dramatisch. Je ziet nog maar een paar soorten, en ook de aantallen zijn fors lager. De klauwvlokreeften concurreren dus heel veel andere soorten weg”, zegt Peter van Bragt. “Grappig is dan weer wel dat soorten als krabben en botervisjes juist de klauwvlokreeft eten, dus het is niet alleen kommer en kwel.”

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor