Er zijn honden- en kattenliefhebbers, maar ook mensen die mieren als huisdier houden. Want mieren zijn leuk om naar te kijken en je kunt er hele ‘steden’ voor bouwen. De handel in mieren groeit, maar helaas gaan er ook nogal eens invasieve exoten over de toonbank. Sommige liefhebbers kiezen juist voor ‘stoere’ soorten, mieren die groot of agressief zijn en zich snel verspreiden.
Invasieve exoten
Entomoloog Jitte Groothuis, werkzaam bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), houdt zelf mieren maar waarschuwt voor de gevaren. Exoten als rode en tropische brandmieren kunnen niet alleen inheemse soorten verdringen, maar door hun steken ook medische gevolgen hebben. En het mediterrane draaitje heeft inmiddels vele kolonies in ons land en is nauwelijks te bestrijden.
Deze mieren zijn gewoon te koop in webwinkels en je kunt kiezen uit grofweg 580 soorten. Het draaigatje wordt daar zelfs aangeraden voor beginners. Omdat de mier als huisdier zo populair is zijn er inmiddels tientallen webwinkels waar de dieren te koop worden aangeboden, maar ook op Facebook, WhatsApp en Marktplaats kun je terecht. Of er daarbij met kennis van zaken wordt gehandeld is de vraag en het is ook moeilijk te controleren.
Jitte Groothuis pleit dan ook voor een Positieflijst, dwz een lijst van diersoorten die gehouden kunnen worden zonder specifieke voorschriften. En daar staan deze invasieve soorten uiteraard niet op. Overigens is het niet zo dat invasieve mieren alleen door deze mierenhandel in ons land terecht komen. Ook bij de import van bijvoorbeeld planten kunnen zo nog wel eens meeliften. En door de klimaatverandering voelen ze zich hier sneller thuis dan vroeger.
Behalve voorkomen dat je invasieve soorten in huis haalt valt er niet zoveel te doen om ze tegen te houden. Zet ze vooral niet in de tuin als je uitgekeken bent op je hobby en ga ook niet aan de slag met chloor en gif. Heet water helpt ook, maar als ze zich hebben verspreid is het meestal al te laat.