In een paar vennen rond Eindhoven houdt-ie flink huis: de Amerikaanse hondsvis. Deze exoot eet vooral de eieren en larven van bedreigde amfibieën soorten zoals de groene kikker, heikikker en kleine watersalamander.
In sommige vennen is de Amerikaanse hondsvis in grote aantallen aanwezig: de soort plant zich snel voort en is ook aan slechte omstandigheden gewend. Dat maakt het moeilijk om deze exoot te bestrijden. Snoeken zijn er uitgezet en die lijken wel de zonnebaars te eten, een andere exoot die onze amfibieën bedreigt. Droogpompen van een ven heeft ook geen zin, omdat de hondsvis goed een tijdje op het droge kan overleven.
De Amerikaanse hondsvis is waarschijnlijk al ergens rond de jaren 50 van de vorige eeuw ontsnapt uit een kwekerij. Maar het lijkt erop dat exemplaren wellicht onbedoeld ook door mensen in de vennetjes zijn uitgezet die de vissen zelf in de vijver hadden. De Amerikaanse hondsvis ziet er een beetje ‘torpedo-achtig’ uit en kan tot 15 cm lang worden. Ravon (reptielen, amfibieën en vissenonderzoek Nederland) houdt met metingen in de gaten hoe de aantallen Amerikaanse hondsvis, zonnebaars en snoek enerzijds en de amfibieën anderzijds zich ontwikkelen. Voorlopig lijkt er voor de vennen rond Eindhoven nog geen oplossing voor dit exoten probleem in zicht.