Deze week stonden voor het eerst twee foto's op de site van een opvallend mooi oranje zwammetje met de exotische naam
Favolaschia calocera. Het is voor het eerst dat deze exoot uit Madagaskar in Nederland wordt gemeld op Waarneming.nl als eerste door Inge van Westen.
Fotograaf
Rob Belterman schrijft bij zijn foto: "Na wat zoek en speurwerk deze zeldzame zwam kunnen fotograferen. Schijnt afgelopen weekeinde eerste keer te zijn, dat deze soort in Nederland is waargenomen. Een soort die oorspronkelijk uit Madagaskar komt, maar langzaam, als invasieve exoot in enkele Europese landen is opgedoken. Vermoedelijk met houttransporten?"
Vorige jaar dook
Favolaschia calocera al in West-Vlaanderen (België) op, maar tot nu toe heeft deze soort nog geen Nederlandse naam. In Engeland wordt de paddenstoel 'orange pore fungus' genoemd, vrij vertaald 'oranje poriezwam'.
Invasieve exootIn 1933 is deze soort voor het eerst verzameld in Madagaskar en in de loop der jaren heeft de exoot zich verspreidt naar Nieuw-Zeeland, Italië, Australië, Hawaii, Thailand, China, Kenia, Réunion, Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, België en nu dus ook in Nederland.
De eerste vindplaatsen van de 'oranje poriezwam' zijn meestal in de buurt van havens geweest en dat doet vermoeden dat de soort geïntroduceerd is via houttransporten van schepen. Zelf is de zwam niet kieskeurig en is te vinden op allerlei rottende takken (van varens tot loofhout).
Mycologen vrezen dat deze soort inheemse schimmelsoorten gaat verdringen en wordt dan ook gezien als een invasieve exoot. Onderzoekers in Nieuw-Zeeland hebben daar gezien dat de soort zich enorm snel kan verspreiden door ongeslachtelijk voortplanting. Ook in landen als Italië en Engeland wordt de soort nauwlettend in de gaten gehouden.
Hoe herken je Favilaschia calocera?- Opvallende oranje
- Kort zijdelings gesteelde hoed
- Bovenkant bezet met lobben
- Onderkant met wijde poriën.
- 5 mm - 30 mm diameter
De vraag is nu hoe snel
Favolaschia calocera zich gaat verspreid in Nederland. Dus mocht je de 'oranje poriezwam' tegenkomen, geef dit dan door op
Waarneming.nl! Vergeet niet er een foto van te nemen, en de vindplaats en op wat voor een tak de zwam groeit te noteren.
Bron: Waarneming.nl, Wikipedia,
Natuurpunt.be