Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Exoten, klimop, mollen, schachtmijten en alle overige onderwerpen

  •  
26-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
880 keer bekeken
  •  

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 28 november 2021 terug op de volgende startpunten:

0:10:40 - Schatmijten van de houtduif
0:46:24 - Rijke klimop
1:21:16 - Vraagbak: Mollen in de tuin
2:08:58 - Exoten te lijf met ecosysteemaanpak
2:20:42 - Korstmossenkamp van NJN

Schachtmijten van de houtduif

Ze leven in de schacht van een veer. En elke vogel heeft weer een andere schachtmijt in z'n veren zitten. Hay Wijnhoven wilde van houtduivenveren een kunstwerk maken maar raakte zo gebiologeerd door de veren dat hij nu een rui-project is begonnen. En ineens viel zijn oog op de schacht van de veer: er krioelde iets. Hay legde het onder de microscoop en zag voor het eerst van zijn leven een schachtmijt:  een kleine spinachtige parasiet.

houtduif_06.jpg

Rijke klimop

Klimop is een typische najaarsbloeier em trekt ontzettend veel insecten aan. Reden genoeg voor biologiestudent Megan Hanekom om voor haar studie op onderzoek uit te gaan. Verspreid door Leiden onderzoekt zij wat er allemaal op die klimop leeft. Dat blijkt heel wat.

Klimop_Cas van den Bomen

© Cas van den Bomen

Eerder dit jaar bezochten we ook de stuwwal van Groesbeek en spraken we Baudewijn Odé van Floron over de klimop:

Vraagbaak: Mollen in de tuin

Het ene moment ligt de achtertuin er vredig bij, het andere moment heeft een mol flink huisgehouden. De tuin van Vroege Vogels-luisteraar Gerda Helfrich ligt vol met molshopen. Zoveel dat ze zich afvraagt: is dit één mol, of een hele familie? Dierecoloog Jasja Dekker heeft het verlossende antwoord.

Exoten te lijf met ecosysteemanpak

Woekerende Japanse duizendknoop, Amerikaanse vogelkers, watercrassula: veel beheerders hebben ermee te maken en weten uit ervaring dat bestrijden niet of nauwelijks helpt. Maar wat dan? De zogeheten ecosysteemaanpak roept de hulp in van de natuur zelf: door concurrerende inheemse soorten in te schakelen krijgen exoten het vanzelf moeilijker.

Ecosystemaanpak

Korstmossenkamp van NJN

Zeilkamp, hockeykamp, ponykamp, voor veel Nederlandse jongeren klinkt dit bekend in de oren. Maar wist je dat er ook een korstmossenkamp bestaat? Jaarlijks organiseert de Nederlandse Jeugdbond voor natuurstudie - de NJN - zo’n kamp. Een weekend dat volledig in het teken staat van mos. Elze Kloen organiseert dit kamp en neemt haar mede-enthousiastelingen mee het bos in.

IMG_9443

© Jan-Freerk Kloen

Meer over:

vroegevogels
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor