Europese regels voor natuurbescherming verbeterd
• 09-12-2016
• leestijd 2 minuten
De Europese Commissie heeft unaniem besloten om de uitvoering van de Europese regels voor natuurbescherming te verbeteren. De zogeheten ‘Vogel en Habitatrichtlijnen’ blijven niet alleen ongewijzigd gehandhaafd, er komt bovendien een actieplan dat de verbetering van de uitvoering moet waarborgen. Dit is heel goed nieuws voor de Europese natuur.
De beslissing van de Europese Commissie is van cruciaal belang voor de bescherming van Europa’s kwetsbare natuur. Maar liefst 1400 bedreigde soorten en meer dan een miljoen vierkante kilometer natuur worden door de Vogel- en Habitatrichtlijnen beschermd. In Nederland hebben we dankzij de richtlijnen weer zeearenden, kraanvogels en otters en worden bijvoorbeeld natuurgebieden als de Biesbosch, Fochteloërveen, Lauwersmeer en Oostvaardersplassen goed beschermd.
Meer dan half miljoen burgers gaven natuur een stem
De Europese commissie heeft deze beslissing genomen na een intensieve evaluatie van de richtlijnen de afgelopen twee jaar; de zogeheten ‘Fitness check’. Natuurorganisaties in heel Europa hebben gedurende die periode intensief campagne gevoerd voor het behoud van de regels. In 2015 spraken zich een half miljoen Europeanen hiervoor uit en ook het overgrote deel van het Europees Parlement. In Nederland werd deze campagne gecoördineerd door Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds.
Opgelucht
Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) is ‘opgelucht’ dat Brussel het nut inziet van de bestaande natuurwetgeving en deze handhaaft. Wel noemt ze het ‘kwalijk’ dat op nationaal en lokaal niveau nog te vaak wordt gemorreld aan beschermde natuurgebieden, zodat economische activiteiten kunnen doorgaan. “In Europa is er nog slechts veertig procent over van de oorspronkelijke biodiversiteit; in Nederland is dat zelfs nog maar 15 procent. De afbraak van natuur moet stoppen en we moeten er alles aan doen om de laatste overblijfselen van onze natuur zo goed mogelijk te beschermen,” aldus Hazekamp.
Bron: Vogelbescherming, WNF, Natuurmonumenten en Partij voor de dieren