Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europese natuurfilm 'Terug in het wild'

  •  
14-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
etende_en_zwemmende_bever_Elshout_NatuurfotografieRS

Etende en zwemmende bever

© Elshout Natuurfotografie

De Europese natuur is groots en majestueus. Diezelfde natuur zit ook zwaar in de problemen en wij mensen hebben daar een groot aandeel in. Maar op dit moment wordt er in heel Europa hard gewerkt om die schade te herstellen. Op initiatief van de Ierse televisie keken acht Europese omroepen naar de reddingsoperaties in hun land. Zo ontstond 'Terug in het Wild' – over dieren die door de mensen werden verdreven en met behulp van diezelfde mens weer zijn teruggekeerd. 'Terug in het Wild' is zondag 16 februari om 19.40 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Europese natuur hersteld

Advertentie
Dit is reclame van STER
In 'Terug in het Wild' laat Menno Bentveld zien dat de mens in staat is om de schade aan de natuur te herstellen. De wolf heeft in Italië na eeuwen zijn oorspronkelijke leefomgeving terug en nestelt zelfs op 10 km van Rome. In Ierland is de rode wouw terug van weggeweest en in Noord Spanje is de bruine beer weer overal te zien. Dit resultaat kon alleen worden behaald dankzij de inzet van natuurbeschermers en met steun van de bevolking. Op die manier zijn ook de Zwitserse gems, de Sloveense lynx en de Roemeense landschildpad weer terug in hun natuurlijke leefomgeving. In Nederland zwemt de bever na 150 jaar op talloze plaatsen weer rond. In een tijd waarin we worden geconfronteerd met sombere berichten over de teloorgang van de natuur, staan we als mens niet machteloos. Met de juiste inzet is natuurherstel zeker een optie.

Nederlandse inzending: de bever

Menno Bentveld: "Ik vind het enorm hoopvol om te zien dat werken aan onze natuur zijn vruchten afwerpt. Een prachtig voorbeeld daarvan is de bever. Ooit bejaagd en uitgestorven en nu alweer jaren een vast onderdeel van onze Nederlandse natuur. Zodra je hem ziet zwemmen besef je dat het heel bijzonder is om zulke grote zoogdieren in ons midden te hebben."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout
26 aug. 2023 - 12:25
Alinea 1 &2: Leonarda da Vinci zou raar hebben opgekeken bij de verschijning van Mark Spitz: zijn handen steken ver buiten die cirkel uit. Als je Pieter van den Hoogenband in een windtunnel zet bij een wereldvreemde wetenschapper, dan denkt deze te maken te hebben met een aerodynamisch perfect ontworpen robot (manager: no pun intended) en over honderd jaar ontdekken wetenschappers dat de voorouders van Usain Bolt van een andere planeet kwamen vanwege een uiterst zeldzaam type spiervezel tot enthousiasme van Egyptologen/biologen die bij de bouw van die piramiden mogelijke antwoorden zien op hun vragen. Wellicht beschikte Julius Caesar in zijn strijd tegen Noordelijke Barbaren ook over soldaten met dit type spiervezel (es gibt noch immer, die große holländern - opmerking in een Duitse trein) Kortom: kleine bijkomstigheden bepalen tussen topatleten wie medailles haalt. Als het om nationale trots gaat, zijn we allemaal sovjets. Alinea 3: Terug te herleiden naar pro of contra wat "Bologna high reform" wordt genoemd, vermoed ik. Verder wordt men slecht hoogleraar als je knap eigenwijs ben, mag ik hopen. Dus meestal zeggen deze qua kwalificatie helemaal niks bij het afstuderen en wat het publiek verder politiseert bij een discretionaire noot van een eigenwijs is irrelevant. Alinea 4: Zelfopgelegd ''economisch" dirigisme? Hoewel al vroeg een 'calculerende burger,' (wezenloze term) is volwassenheid iets anders. Enfin, deze Yin en yang bagger met interesse gelezen.
JanVG2
JanVG2
26 aug. 2023 - 10:40
we schaffen cum laude af, maar we nemen alleen mensen aan voor een promotieplaats die een 8 of hoger heeft ... ergo, het is schone schijn
Karel78
Karel78
26 aug. 2023 - 7:05
De 'zesjescultuur' gaat niet om welke resultaten behaald worden. Het gaat erom waar op ingezet wordt, en de student die daar hard voor moet werken erbij halen is nogal een rare kronkel. Die is namelijk bij uitstek niet iemand met een zesjescultuur want dan zat hij wel een paar niveau's lager zesjes te halen.
pahan
pahan
26 aug. 2023 - 6:30
Toen de Olympische Spelen naar Engeland gehaald werden is er een grote beweging ontstaan omdat iemand zich realiseerde dat de jongeren van dat moment 12 jaar later de deelnemers zouden zijn. En ondanks de grote namen uit de Engelse geschiedenis lag sportonderwijs op dat moment compleet stil. Die inzet is gelukt. Iedereen kon en mocht sporten, en aan de uitersten hebben zich atleten ontwikkeld die destijds voor een grote en vooral brede prestatie hebben gezorgd. Dat is nu weer weg. Op het WK atletiek nu zijn vrij weinig Engelsen aan de top. Het mooie van een 'zesjes cultuur' is dat je de breedte stimuleert. Laat iedereen maar speerwerpen, verspringen en snelwandelen. Niet om records te lopen maar om bezig te zijn. Gezonde geesten in gezonde lichamen.
van Putten
van Putten
26 aug. 2023 - 4:44
Een zwemmer met de snelste tijd is altijd de beste zwemmer. Een geneeskundestudent met de hoogste cijfers is zelden de beste dokter.
Poppy Dumas
Poppy Dumas
25 aug. 2023 - 18:00
Mensen die er bij hun opleiding tot een beroep de kantjes aflopen zullen dat meer dan degenen die zich het schompes werken bij hun opleiding als zij beide "zesjes" weten te scoren bij hun toekomstige beroep dat ook eerder doen.
stokkickhuysen
stokkickhuysen
25 aug. 2023 - 17:28
'Cum laude' bestaat toch al heel lang? Is dat altijd een probleem geweest? In mijn tijd speelde het nauwelijks een rol, althans niemand die ik ken ging er harder door studeren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor