© ladylove40
De Europese Commissie roept lidstaten op tot ingrijpende maatregelen om het verval van mariene ecosystemen te keren met duurzaam, modern visserijbeheer en het effectief beschermen van natuurgebieden in zee. Dit publiceert zij vandaag in haar langverwachte visserij actieplan. Stichting De Noordzee spreekt van een noodzakelijk plan om de natuur in de Noordzee te herstellen en om een duurzame visserij in de toekomst zeker te stellen, en stelt dat de uitvoering moet plaatsvinden met een duidelijk perspectief voor de visserijsector.
Het actieplan bevat heldere stappen richting een gezonde Noordzee, o.a. door waardevolle natuurgebieden te beschermen tegen bodemberoering en bijvangsten te verminderen. Daarnaast biedt het een perspectief hoe visserijbeheer beter rekening kan houden met de rol van vissen in het ecosysteem. Door de bescherming tegen bodemberoering wordt het ecosysteem versterkt en krijgen afnemende zeedieren en gevoelige habitats, zoals zandbanken en riffen, de ruimte om te herstellen. Hoogstnoodzakelijk, omdat de Noordzeenatuur door toenemende menselijke activiteiten steeds meer onder druk staat.
Effectieve bodembescherming en duurzaam visserijbeheer dragen bij aan gezondere visbestanden, die nodig zijn om in de toekomst te blijven vissen in de Noordzee. Met de maatregelen in dit actieplan wordt een overstap gemaakt naar een duurzame en verantwoorde voedselvoorziening uit zee, waarbij goed visserijbeheer kan bijdragen aan het herstellen van visbestanden en het beschermen van kwetsbare soorten en habitats.
Wytske Postma, directeur van Stichting De Noordzee, spreekt van een noodzakelijk plan: “Op de Noordzee moet plek zijn voor een veerkrachtige ecologie én plek om verantwoord en duurzaam te vissen. Met de acties uit dit plan kan dit worden zeker gesteld. Het is belangrijk dat de maatregelen worden uitgevoerd met oog voor- en in overleg met de visserij. Samenwerking is essentieel om te komen tot een gezonde balans op de Noordzee.”
Het visserijactieplan is wettelijk niet bindend en het is aan de overheid om het plan te implementeren in nationaal beleid. Het is dan nu ook aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om tijdig met een routekaart te komen hoe deze maatregelen passen op de Noordzee en in het Nederlandse Noordzeeakkoord. De Europese Commissie heeft de deadline van 2024 hiervoor gesteld.
Bron: Stichting de Noordzee
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.