Vissersschepen die het verbod op het overboord zetten van ondermaatse vis weleens zouden kunnen overtreden, moeten worden uitgerust met camera's. Dat moet voorkomen dat ze in de fout gaan, vindt het Europees Parlement.
Onvrede bij vissers
Nederlandse vissers zijn niet blij met het plan, dat nog moet worden goedgekeurd door de EU-landen. Ze voelen zich als criminelen weggezet en aangetast in hun privacy. De vissers hopen dat demissionair visserijminister Carola Schouten en haar collega's het cameratoezicht op de kotter blokkeren.
Toezicht op schepen met serieus risico
Camera's worden verplicht voor grotere vissersschepen die "een serieus risico" lopen de regels niet na te leven, als het aan het EU-parlement ligt. Het gaat bijvoorbeeld om vissers die de zogenoemde aanlandplicht al meermaals hebben geschonden. Die regel schrijft voor dat te kleine, onverkoopbare vis ook naar de wal moet worden gebracht. Dat kost ruimte voor vis waaraan de visser kan verdienen.
Beloning bij vrijwillige deelname
Vissers die vrijwillig camera's aan boord ophangen, moeten daarvoor worden beloond. Het parlement denkt dan aan het recht om meer te vis te vangen of het kwijtschelden van aantekeningen in het strafregister.
Politiek teleurgesteld
CDA, ChristenUnie en SGP zijn teleurgesteld over de dreigende maatregel. "Dit is een klap in het gezicht voor Nederlandse vissers", zegt Europarlementariër Annie Schreijer (CDA). De ChristenUnie spreekt van "een volstrekt verkeerd signaal" en "wantrouwen" en de SGP van een "heksenjacht" en "Big Brother aan boord".
CU-Europarlementariër Peter van Dalen wijst erop dat de visserijcommissie van het parlement eerder nog met een ruime meerderheid tegen het cameratoezicht stemde. Daarop bemoeide de Europese Commissie zich ermee. Het voltallige parlement stemde uiteindelijk met acht stemmen verschil voor cameratoezicht.
De Nederlandse Vissersbond is "geschokt". De aanlandplicht was volgens de branchevereniging "vanaf het eerste moment al onuitvoerbaar" en cameratoezicht zou die niet verbeteren. De bond spreekt van een "onredelijke lastenverhoging" voor vissers die toch al in de hoek zouden zitten waar de klappen vallen.
CDA'er Schreijer en haar SGP-collega Bert-Jan Ruissen vestigen hun hoop nu op Schouten. "Nederland zal keihard moeten werken om dit recht te trekken", aldus Schreijer. Maar de vissersbond is de moed al in de schoenen gezonken. "De kans dat dit hachelijke idee van tafel wordt geschoven is nu nihil."