© Pixabay
Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om een wet die ontbossing moet aanpakken een jaar later te laten ingaan. In plaats van 1 januari 2025 wordt de wet in 2026 van kracht. Van de aanwezige Europarlementariërs stemden er 371 voor en 240 tegen. Dertig Europarlementariërs onthielden zich van stemming.
Het idee is dat importeurs naar de Europese Unie moeten aantonen dat er geen ontbossing aan te pas kwam bij producten zoals papier, chocolade of koffie.
Het akkoord kwam moeizaam tot stand. De centrumrechtse EVP wilde de ontbossingswet met nog een jaar uitstellen, tot 2027. Ook wilde de fractie de wet via diverse wijzigingsvoorstellen verder verzwakken. Zo wilde de EVP dat mkb-bedrijven een uitzondering zouden krijgen op de strengste regels in de wet.
De wijzigingsvoorstellen stuitten op veel tegenstand bij de liberale fractie Renew. Die dreigde niet meer akkoord te gaan met het uitstel van een jaar. Volgens bronnen in het Europees Parlement zijn er tot diep in de nacht gesprekken gevoerd tussen de EVP, Renew en de Europese Commissie om uit de impasse te komen.
Nadat de Commissie had beloofd de wet te herzien, trok de EVP haar wijzigingsvoorstellen in. Daarna konden de liberalen akkoord gaan met het uitstel van een jaar. Het is niet duidelijk op welke punten de Commissie haar oorspronkelijke voorstel gaat herzien.
Natuur- en milieuorganisaties reageren onthutst op wat zij zien als een ernstige afzwakking van Europese wetgeving tegen ontbossing wereldwijd. Volgens het Wereldnatuurfonds (WWF) dreigt de richtlijn "één grote maas in de wet" te worden door een reeks aanpassingen die een meerderheid in het Europees Parlement (EP) verlangt om regels minder streng te maken. Ook Greenpeace waarschuwt dat de aanpassingen op initiatief van de centrumrechtse Europese Volkspartij "verwarring stichten, wat zal leiden tot vernietiging van bossen".
De oorspronkelijke versie van de wet had eigenlijk begin 2025 in moeten gaan, maar het EP stemde donderdag in met een jaar uitstel. Ook wil een meerderheid dat de wet op onderdelen minder strikt wordt. Partijen die daarvoor stemden, zoals de BBB, waarschuwden dat de wet boerenbedrijven en andere ondernemingen in de problemen zou kunnen brengen. Het idee achter de wet is dat bedrijven die producten als koffie, palmolie, rundvlees en hout invoeren in de EU straks moeten kunnen aantonen dat die import niet elders op de wereld tot verlies van bossen heeft geleid.
WWF noemt de gang van zaken "een directe bedreiging voor de natuur en het klimaat, maar ook voor bedrijven die al hebben geïnvesteerd in ontbossingsvrije toeleveringsketens". De organisatie hoopt dat Nederland de afzwakking niet zal accepteren en zich in de EU hard zal maken voor behoud van de strengere variant. Greenpeace herinnert eraan dat bossen belangrijk zijn voor de soortenrijkdom én voor het klimaat, omdat ze grote hoeveelheden CO2 opnemen. De organisatie hoopt dat de Europese Commissie de aanpassingen die het parlement voorstelt niet zal accepteren.
Bron: ANP
Thema's:
Meer over:
ontbossingMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.