© Bron Pixabay
De Zwitserse regering heeft met tekortschietend klimaatbeleid mensenrechten geschonden, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Het hof in Straatsburg gaf Zwitserse ouderen die daarover klaagden dinsdag gelijk. Twee andere klimaatzaken, van Portugese jongeren en een Franse burgemeester, wijst het hof af omdat zij bijvoorbeeld eerst bij een nationale rechter moeten aankloppen. Het is voor het eerst dat het EHRM zich uitspreekt over klimaatbeleid.
De Zwitserse 'Klimaseniorinnen', zoals ze zichzelf noemen, hadden hun overheid onder meer aangeklaagd omdat oplopende temperaturen en toenemende hittegolven hun gezondheid ernstig in gevaar kunnen brengen. De Grote Kamer van het mensenrechtenhof is het met hen eens dat de Zwitserse overheid te weinig actie heeft ondernomen tegen de opwarming van de aarde. Dat is volgens de rechters in strijd met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat gaat over het respecteren van het privé- en familieleven. Ook het recht op een eerlijke rechtsgang is geschonden, oordelen de rechters in Straatsburg.
De twee afgewezen klimaatzaken voldeden niet aan de eisen. Zo vinden de zeventien rechters van het EHRM het problematisch dat de zes Portugese jongeren hun klimaatzaak direct naar Straatsburg brachten. Als ze de zaak hadden behandeld, zou dat een "radicale" breuk zijn met de normale gang van zaken. De jongeren hadden 32 Europese landen aangeklaagd, waaronder ook Nederland.
Tegen de zaak is geen beroep meer mogelijk en de uitspraak is bindend. De overwegingen van het hof kunnen vanaf nu ook een rol gaan spelen in nationale rechtspraak. Het EHRM heeft rechtsmacht in Nederland en bijna alle andere Europese landen. Nationale rechters in Nederland en bijna alle andere Europese landen volgen het EHRM.
Greenpeace benadrukt de plicht die het hof vaststelt om burgers te beschermen tegen klimaatverandering. De milieuorganisatie stelt: "Laat dit een signaal zijn aan de Nederlandse regering dat ze niet moet wachten tot de rechter haar opnieuw een draai om de oren geeft, maar nu in actie moet komen". Greenpeace sleept in samenwerking met de Bonaire de Nederlandse staat voor de rechter voor een strenger klimaatbeleid. "Met dit vonnis in de hand staan we sterker", denkt Eefje de Kroon van de organisatie.
Bron: ANP
Thema's:
Meer over:
klimaatbeleidMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.