© Pixabay
De isolatie van gebouwen moet binnen binnenkort volgens nieuwe Europese regels. Deze wetgeving moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen en het energieverlies van huizen en kantoren beperken. Het Europarlement is alvast akkoord gegaan met de maatregelen. Op 12 april buigen de EU-lidstaten zich nog over de kwestie.
Volgens deze wetgeving moeten de EU-lidstaten ervoor zorgen dat het gemiddelde energieverbruik van woningen tegen 2030 minstens 16 procent lager is. Vijf jaar later moet dit zelfs 20 procent zijn. Ook moeten nieuwe gebouwen vanaf 2030 vrij zijn van schadelijke emissies. Voor overheidsgebouwen geldt dat zelfs al vanaf 2028.
De lidstaten moeten ook stappen ondernemen om fossiele brandstoffen in verwarming en koelsystemen terug te dringen. Tegen 2040 moeten alle kachels en verwarmingssystemen die op fossiele brandstoffen draaien, zijn vervangen door duurzamere alternatieven.
De maatregelen zijn een hulpmiddel om de Europese klimaatdoelen te behalen. Het Europese Milieuagentschap EEA, verbonden aan de Europese Unie, publiceerde deze week een verontrustend rapport over de immense kosten en schade voor Europa als de EU-landen niet meer doen om klimaatverandering tegen te gaan. "Europese en nationale beleidsmakers moeten nu reageren om de risico's die de klimaatverandering brengen terug te dringen. Dat moet door snel uitstoot te beperken en door aanpassingen aan de nieuwe omstandigheden", aldus de directeur van het agentschap.
Het uiteindelijke doel is dat tegen 2050 alle gebouwen energiezuinig en klimaatneutraal zijn dankzij de verduurzamingsregels. In december bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten al overeenstemming over deze afspraken. Op 12 april buigen de EU-lidstaten zich opnieuw over de kwestie.
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.