© Fotograaf: Wouter Vroom
Rivieren met extreem lage waterstanden, bossen in de herfststand, dorpen zonder drinkwater en boeren, die geen oppervlaktewater meer mogen gebruiken, om mee te sproeien. Volgens de Europese Commissie is het de afgelopen honderden jaren niet zo droog geweest in Europa als deze zomer. Eerder dit jaar riepen de Verenigde Naties op om de strijd tegen de droogte wereldwijd prioriteit nummer één te maken. Wat moet er gebeuren? In Vroege Vogels een gesprek met droogte-expert Niko Wanders, universitair docent hydrologie aan de Universiteit Utrecht.
In Nederland hebben we sinds 3 augustus een zogeheten ‘feitelijk watertekort’. Dit betekent dat het landelijk Managementteam Watertekorten (MTW) het schaarse water verdeelt. Zo geldt er in sommige delen van Nederland een sproeiverbod voor de landbouw en industrie en kunnen sluizen minder frequent gebruikt worden door de scheepvaart. Op de ‘crisisladder’ zit ons land nu op niveau 2. Dus we hebben nog geen nationale crisis. Frankrijk zucht al maanden onder de extreme droogte. Overal in het land zijn er problemen met de drinkwatervoorziening. Zo komt er in meer dan honderd dorpen geen water meer uit de kraan.
Niet alleen de scheepvaart en de boeren hebben last van de droogte. Ook de natuur heeft dringend behoefte aan (regen)water. Nederland heeft een gigantisch neerslag tekort. Het zou moet bijna maanden achtereen gaan regenen om dat tekort in te lopen. Volgens Wanders moet Nederland structureel anders omgaan met water. We moeten beter worden in het vasthouden van water, als buffer voor deze zomerse periodes van droogte. Sinds 2015 wordt daar al gewerkt binnen het Deltaprogramma Zoetwater. Alleen dat gaat nog niet snel genoeg.
Door de uitzonderlijke droogte zijn de weilanden in april 2020 al zo hard als beton
© Rob Buiter
Menno Bentveld maakte vorig jaar de serie Waterman, over onze ambivalente houding tot water. Het is onze belangrijkste levensbehoefte, maar ook onze grootste vijand. Het ene moment hebben we te veel, maar een andere keer te weinig. In de vierdelige documentaireserie 'Waterman' onderzoekt Menno onze wonderlijke verhouding tot water. Hij volgt de loop van het water in Nederland en belandt in een wereld van botsende belangen en tegenstrijdige inzichten.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.