© Fotograaf: Dommelfoto
Eendenkuikens, toekomst van Europa door een groene bril, het Oer-IJ landschap, Pop-up klimaatmuseum Amsterdam en alle overige onderwerpen in de uitzending van Vroege Vogels op 2 juni 2024.
Beluister de onderwerpen terug op de volgende startpunten:
00:10:05 - Natuur van het Oer-IJ landschap
01:21:25 - Pop-up klimaatmuseum Amsterdam
02:08:35 - Orchideeën van het Naardermeer
02:33:25 - Kuikenproject
02:43:45 - Europa door een groene bril
Nog een week en dan mogen we naar de stembus om een Europees Parlement te kiezen. De verschillende verkiezingsprogramma’s laten zien hoe Europa de komende jaren zou moeten veranderen. Bijvoorbeeld op het gebied van natuur, milieu en klimaat. Iemand die hier ook over heeft nagedacht is Tim van Hattum, hoofd van het Klimaatprogramma bij Wageningen University & Research. Sterker nog, hij heeft een schets gemaakt hoe Europa er in 2120 uit zou kunnen zien – als je door een groene bril kijkt.
© Cas van den Bomen
Ooit mondde het IJ, dat nu door Amsterdam loopt, als een rivier uit in zee, vlakbij Castricum. Het was de meest noordelijke aftakking van de Rijn. Er zijn ooit resten van Romeinse nederzettingen gevonden. De rivier heeft het landschap daar gevormd, en dat is nu nog steeds te merken. Het gebied wordt ‘Het Oer-IJ” genoemd. Onlangs verscheen er een boek over, met als titel: “De verrassende natuur van het Oer-IJ landschap”. Eén van die verrassingen: het weidevogelgebied dat in beheer is van de Stichting De Hooge Weide, herbergt een groot aantal broedende weidevogels. Tegen de verdrukking in, op de noordelijke vleugel van de drukke Randstad.
Grutto op een lantaarnpaal net even buiten Castricum
© Henny Radstaak
In het Klimaatmuseum krijg je als bezoeker op een interactieve manier inzicht in de veranderingen van het klimaat en welke oplossingen er zijn. Verschillende wetenschappers en kunstenaars van de UvA hebben hun krachten gebundeld en de klimaatcrisis inzichtelijk en toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Door middel van interactieve installaties en 3D kunst wandel je door de realiteit van de klimaatcrisis.
Lees meer over het Klimaatmuseum
Hoe ziet een meerkoetjong van 16 dagen er precies uit? Of een knobbelzwaan van 4 weken? Vragen die Hebe Boerhout bezighouden tijdens haar stage bij SOVON. De illustraties die ze hiervoor maakt zijn cruciaal bij het onderzoek naar watervogelkuikens. Verslaggever Gert Elbertsen zoekt met Hebe en haar begeleider naar jonge meerkoeten.
Biologiestudent Hebe kan fotos van jonge watervogels als waterhoen, meerkoet, knobbelzwaan, fuut en nijlgans goed gebruiken. Kom je kuikens tegen van watervogels en weet je precies hoe oud ze zijn? Stuur hun foto's naar erik.kleyheeg@sovon.nl.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.