© Des Kerrigan via Pixabay
Het is vandaag Shark Awareness Day, daarom even wat aandacht voor de haai. Greenpeace publiceert vandaag een rapport genaamd ‘Hooked on sharks’. Uit dit rapport blijkt dat langelijnvisserij consequent in Noord-Atlantische Oceaangebieden plaatsvindt waar haaien geboren worden en opgroeien. Die plekken worden ‘shark nursery grounds’ genoemd.
Aanleiding voor het onderzoek is de Global Ocean Treaty, waarvoor in augustus de laatste VN-onderhandelingen plaatsvinden. Spanje en Portugal, de twee landen die de meeste vissersvloten naar de nursery grounds sturen, weigeren in te grijpen en blijken zich consequent te verzetten tegen pogingen tot verbetering, aldus Greenpeace. De organisatie pleit voor een sterk verdrag waarin oceanen wereldwijd beschermd zijn vanaf 2030.
Op een gemiddelde dag ligt er in de Noord-Atlantische Oceaan maar liefst 1.200 kilometer aan vislijn, met naar schatting 15.000 tot 28.000 haken. De langelijnvisserij in de Noord-Atlantische Oceaan richt zich met name op zwaardvis, maar gebruikt de bijvangst van haaien om winstgevend te blijven.
De vraag naar haaienproducten blijft groeien, waardoor de wereldwijde markt nu jaarlijks meer dan één miljard dollar waard is. Haai is te vinden in allerlei producten, variërend van huisdiervoer tot make-up. Europa blijkt een belangrijke speler in de wereldwijde haaienhandel, aldus Greenpeace.
"Terwijl de EU en haar leden beweren voorvechters te zijn van de bescherming van de oceaan, vissen hun vissersvloten opzettelijk in de broedgebieden van babyhaaien in de Noord-Atlantische Oceaan met een enorm destructieve vistechniek”, volgens Will McCallum, Head of Oceans bij Greenpeace UK.
"We hebben een sterk wereldwijd oceaanverdrag nodig om de oceanen te beschermen"
“Visserslanden zoals Spanje en Portugal werken actief aan het ondermijnen van maatregelen ter bescherming van de zee voor het gebied. Het is schokkende hypocrisie, die op grote schaal milieuschade veroorzaakt”, aldus McCallum.
Het opzettelijk negeren van aanbevelingen van wetenschappers heeft ertoe geleid dat de Noord-Atlantische makreelhaai in gevaar is gekomen, stelt Greenpeace. De wereldwijde haaienpopulaties zijn de afgelopen vijftig jaar met zeventig procent gedaald.
McCallum: “We hebben een sterk wereldwijd oceaanverdrag nodig om dit disfunctionele systeem op te lossen en de oceanen te beschermen. De laatste verdragsonderhandelingen in augustus moeten dé kans zijn voor de EU zijn om te bewijzen dat ze de oceanen echt wil beschermen.”
Bron: Greenpeace
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.