Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

ETOS babyvoeding wordt 100% biologisch en 100% plofkip-vrij!

  •  
09-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
kip_33.jpg
Etos gebruikt vanaf 30 september alleen nog maar biologisch vlees in de potjes babyvoeding van eigen merk. Zo liet Etos gisteren aan Wakker Dier weten. Wakker Dier is ontzettend blij met de stap van Etos, want hiermee krijgen niet alleen kippen, maar ook koeien en varkens een beter leven. Plofkip in babyvoeding wordt schaars, want deze week maakte Wakker Dier ook al bekend dat Bonbébé (Superunie) en Kruidvat plofkip uit babyvoeding bannen. Olvarit babyvoeding (Nutricia) zegde dit al een jaar geleden toe. Wakker Dier vindt de stappen van de babyvoeding producenten logisch: “Voor baby’s zegt iedereen altijd het beste te willen, en niet het goedkoopste. De goedkope en kreupele plofkip die zo’n rotleven heeft dat hij ongezond is en veel antibiotica nodig heeft, pas daar natuurlijk niet in”.
 
Etos babyvoeding
Etos meldt aan Wakker Dier dat per 30 september alle potjes van haar eigen merk Etos vervangen zullen worden door een 100% biologische variant. Ook wordt het assortiment flink uitgebreid. De varianten met kip bevatten vanaf dat moment biologische kip. Biologische vleeskippen leven twee keer zo lang als plofkippen en hebben veel meer ruimte met vrije uitloop naar buiten. De biologische eigen merk babyvoeding zal net zo scherp geprijsd zijn als de huidige reguliere variant, aldus Etos.  
 
Plofkip
Omdat zij door hun explosieve groei en slechte levensomstandigheden een zwak lichaam hebben dat vatbaar is voor ziektes, krijgen plofkippen veel antibiotica. Hoewel er – op aandringen van overheid en het RIVM – wordt gewerkt om het antibioticagebruik terug te dringen, krijgt een plofkip nog steeds erg veel antibiotica in zijn korte leven. Volgens recent onderzoek van Universiteit Wageningen bij honderden pluimveebedrijven, kreeg een plofkip in de periode van april 2011 tot april 2012 25,8 dagdoseringen antibiotica per dierjaar. De onderzochte 1-sterkippen kregen in diezelfde periode slechts 3,7 dagdoseringen. Dat is maar liefst 85 procent minder [WUR 2012]. Kippen met één Beter Leven ster groeien langzamer en hebben daardoor veel minder last van de welzijnsproblemen waar plofkippen mee kampen, zoals kreupelheid, gewrichtspijn en voetzweren. Ook hebben deze kippen meer ruimte, daglicht en een overdekte uitloop met frisse lucht. Ze krijgen veel minder antibiotica toegediend, omdat ze simpelweg gezonder zijn. Bij biologische dieren is het gebruik van antibiotica aan sterke regels onderhevig. Bij bovengenoemd onderzoek kregen biologische kippen nog veel minder antibiotica.
 
Hoog antibioticagebruik leidt tot resistente bacteriën
Het hoge antibioticagebruik in de vee-industrie is één van de grootste oorzaken van het ontstaan van resistente bacteriën, zoals ESBL en MRSA. Deze resistente bacteriën zijn onder andere terug te vinden op vlees. Zo bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat 99% van al het kippenvlees was besmet met ESBL, 40% van het kalfsvlees en 13% van de biefstukken. De Consumentenbond ziet antibioticaresistente bacteriën als een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Door te kiezen voor diervriendelijkere producten kunnen bedrijven en consumenten bijdragen aan het terugdringen van dit probleem.
 
Bron: Wakker Dier
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor