Na een onderzoek van acht jaar concluderen sterrenkundigen dat er veel meer zware sterren zijn dan eerder werd aangenomen. Zware sterren zijn een paar honderd keer zwaarder dan de zon en astronomen denken dat het de eerste objecten zijn die na de oerknal zijn ontstaan. De astronomen, onder wie twee wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA), publiceren hun resultaten in het tijdschrift Science.
Zware sterren onderzoek
De onderzoekers hebben sterren onderzocht in een nabijgelegen sterrenstelsel, de zogeheten Grote Magelhaense Wolk zo'n 180.000 lichtjaar hiervandaan. Uit dit onderzoek blijkt dat er 30 procent meer zware sterren zijn, dan hiervoor op basis van de wet van Salpeter (1955) werd aangenomen. Deze wet beschrijft de massaverdeling van nieuwe sterren. Hieruitblijkt dat er veel meer lichte sterren gevormd worden dan zware sterren. De wet blijkt goed te kloppen voor sterren in de omgeving van de zon, maar het lijkt geen universele wet te zijn voor het heelal.
Leren ons over het universum
Zware sterren leven, in tegenstelling tot de lichtere varianten, kort en eindigen na een supernova-explosie als neutronenster of zwart gat.
Volgens een van de onderzoekers Alex de Koter van de UvA ,,leert het bestuderen van sterren ons iets over de aard van het universum". Astronomen denken dat zware sterren de eerste objecten zijn die na de oerknal zijn ontstaan. Mogelijk hebben zij een rol gespeeld in de vorming van sterrenstelsels zoals ons melkwegstelsel.