Garnalen
© Pixabay
Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier roept op om eerst grondig na te denken voordat je een populair kerstgerecht, de garnalencocktail, gaat klaarmaken. Het is volgens de club misschien wel beter om ervan af te zien. "Elk jaar wordt bij honderdduizenden kweekgarnalen een oog afgeknipt of uitgeknepen zodat ze eerder eitjes leggen", zegt de organisatie. Het Nederlands Visbureau bestrijdt de methode niet, maar benadrukt wel dat de ene garnaal bij lange na de andere niet is.
"Achter het oog van een garnaal ligt een klier die hormonen aanmaakt. Die beïnvloeden het moment waarop een garnaal eieren kan leggen. Zonder oog, en dus zonder die hormonen, is de garnaal daar eerder klaar voor", weet Wakker Dier. Garnalen die je in de winkel kunt kopen, hebben overigens nog wel twee ogen, want het afknippen van ogen gebeurt volgens Wakker Dier alleen bij de moederdieren. Hun nageslacht is bestemd voor consumptie.
Garnalenkweek is in opkomst. Wereldwijd komt naar schatting meer dan de helft van de garnalen uit kweektanks en -vijvers. Ook in Nederlandse winkels is veel kweekgarnaal te vinden. En of er op het label nou ‘gamba’ of ‘cocktailgarnaal’ staat, het is meestal witpootgarnaal. Verscheept uit landen als Vietnam, Ecuador, Honduras, Indonesië en Venezuela.
Voor het knippen of knijpen worden verschillende methoden gehanteerd, zegt Wakker Dier, waaronder een met een "gloeiend heet pincet". Bij witpootgarnalen is het afknippen van ogen een standaardpraktijk. Het is ook toegestaan onder het viskeurmerk ASC, dat op de meeste kweekgarnalen in de supermarkt staat. Momenteel herziet ASC zijn eisen, waarbij ook het knippen op de agenda staat. Bij biologische garnalen is het verwijderen van ogen niet toegestaan.De diertjes lijden er volgens de organisatie vreselijk onder. Bij biologische garnalen is het verwijderen van ogen niet toegestaan.
"De beschreven behandeling van de moederdieren, die niet voor consumenten maar voor reproductie bedoeld zijn, is een punt van zorg voor de afnemers", erkent directeur Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau woensdag. Ze ontkent het afknippen van ogen bij de moedergarnalen van sommige kweeksoorten niet. "Als gevolg hiervan is onderzoek gedaan naar meer diervriendelijke alternatieven die inmiddels ook toegepast worden. Momenteel wordt gewerkt aan aanpassing van de standaarden, om diervriendelijke behandeling van de moederdieren te kunnen borgen."
Leewis vindt het verder wel een eenzijdige oproep van Wakker Dier, valt uit haar woorden op te maken. "Er bestaan heel veel soorten garnalen. Allereerst is er een verschil tussen wild gevangen garnalen en kweekgarnalen. Bij wild gevangen garnalen, zoals de Hollandse garnaal die gebruikelijk belandt in het glas voor een garnalencocktail, kan hiervan nooit sprake zijn. Deze kleine, grijze garnalen vis je uit zee met netten." Kweekgarnalen zijn meestal tropische soorten en ook daarvan zijn er meerdere, zegt ze.
Bron: ANP en Wakker Dier
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.