Energie uit de berm
• 09-06-2017
• leestijd 1 minuten
Sinds deze week wordt het verkeer op de Provinciale weg bij Kockengen, in Utrecht, geteld met hulp van elektriciteit uit moerasplanten!
Het gaat om een experiment van het Wageningse bedrijf Plant-e, in samenwerking met de Provincie, en de producent van verkeerstelsystemen, HIG.
Stroom uit plantenwortels
De stroom van Plant-e maakt gebruik van een al langer bekend principe. Bacteriën rond de wortels van planten breken de voedingsstoffen af die door de wortels worden uitgescheiden. Daarbij komen (negatieve) elektronen vrij. De pluspool is het oppervlak van de natte bodem waar de planten in staan.
Millivolt
Bij een demonstratie met een gele lis in een pot (zie foto) laat Helder zien dat een plant direct stroom kan leveren. Het gaat evenwel om een héél klein beetje spanning. Als je het proces optimaliseert zou je met een oppervlak van één hectare natte planten voldoende stroom moeten kunnen leveren voor tien huishoudens. Plantenelektriciteit wordt daarmee nooit een heel rijke bron van stroom, maar wel een bijzonder duurzame. Anders dan bijvoorbeeld zonnepanelen heb je voor elektriciteit uit planten niet veel meer nodig dan planten die met hun voeten in het water staan (voor de geleiding van de elektriciteit) en een paar stroomdraadjes.