Met de opengestelde ENCI-groeve in Maastricht is ons land een spectaculair natuurgebied rijker geworden. Daal er af in de fossiele geschiedenis of geniet van het on-Nederlandse uitzicht.
Na ruim negentig jaar aan mergelwinning is de ENCI-groeve in Maastricht teruggegeven aan de natuur. Om dat symbolisch te bekrachtigen, heeft
Natuurmonumenten
er een wandelpad geopend en ook een bijzondere trap, waarmee je langs de wand van de groeve kunt lopen. Zo maak je een tijdreis door de fossiele geschiedenis tot maar liefst 70 miljoen jaar geleden.
Zeedino’s
De verschillende grondlagen – löss, grind, savel en mergel - brengen je terug naar een tijd waarin Limburg nog geen heuvellandschap was, maar een tropische zee met gigantische zeedino’s, zoals de mosasaurus. Met de openstelling van de ENCI-groeve heeft ons land er een on-Nederlands natuurgebied bijgekregen, waar je je waant in een Zuid-Frans grottenlandschap, maar ook in Amerika: Grand Canyon aan de Maas.
Oehoe
Niet alleen de mergelwand is indrukwekkend en uniek voor Nederland; in de groeve broedt al sinds 1997 een oehoepaar, in die tijd het eerste paar voor Nederland. Verder broeden er slechtvalken en leeft de zeldzame vroedmeesterpad in speciaal aangelegde poelen. In het kalkgrasland barst het van de zeldzame vlinders.
Gangenstelsel
Het oude mergelgangenstelsel is nu nog gesloten. Een klein stukje van het stelsel is onderdeel van het wandelpad. Het pad is tot 1 september dagelijks geopend. Daarna veel beperkter, omdat in de herfst en winter nog mergel (kalksteen) zal worden gewonnen. De ENCI stopt in 2018 met kalksteenwinning. Het bedrijf blijft cement produceren, maar dan met geïmporteerde grondstoffen.