De wulp is uitgeroepen tot de soort van 2019. Dat is deze week bekendgemaakt door Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek. Van de kustvogel met zijn kromme snavel broeden jaarlijks zo’n 4300 paartjes in ons land. Reden dat de wulp volgend jaar centraal staat, is dat het behoorlijk slecht gaat. De opvallende vogel staat hoog op de Rode Lijst. Hulp voor de wulp is nodig, aldus Vogelbescherming.
De wulp broedt in open graslanden en akkers, heide, hoogveen en open duingebied. Na het broedseizoen trekken ze naar Zuidwest-Europa en Engeland om te overwinteren. Hiervoor in de plaats komen soortgenoten, die veel noordelijker, soms ver tot in Rusland, hebben gebroed. Deze wulpen overwinteren onder meer in Nederland. Sommige winters zijn er wel 200.000 wulpen in ons land.
In het Jaar van de Wulp organiseert SOVON Vogelonderzoek Nederland extra tellingen om meer zicht te krijgen op bijvoorbeeld de verspreiding van de wulp en de belangrijke plekken waar wulpen in grote groepen overnachten. Tegelijkertijd worden gegevens van de afgelopen decennia geanalyseerd om een overzicht te krijgen van hoe de populatie zich heeft ontwikkeld en welke factoren daarop van invloed zijn. Meer info op www.jaarvandewulp.nl. Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op
035-6711338
.
Meer over het Feno-project bij De Natuurkalender
.
VN-top over de biodiversiteit:
In de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh was afgelopen weken DE grote VN-top over de natuur. Duizenden wetenschappers, politici en natuurbeschermers waren bij elkaar, met als doel om de achteruitgang van de wereldwijde biodiversiteit te stoppen.
Een opmerkelijk besluit op de top is dat er een groot wereldwijd plan komt voor de bodem. In Vroege Vogels praten we met bodemecoloog Wim van de Putten, van het Nederlands Instituut voor ecologie, het NIOO. Hij is opgetogen over het besluit.