Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

En verder: fenolijn & 2,5 miljoen voor herstel biodiversiteit

  •  
15-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
madeliefje.jpg

© Fotograaf: ladylove40

Het is niet alleen het jaar (2019) van de wulp en van de egel, maar ook van de bosmierspringspin. Europese spinnenexperts kwamen na lang beraad tot deze keuze. Het is een in Nederland vrij zeldzame soort. De naam zegt het al. Hij heeft iets weg van een bosmier, en is tegelijkertijd familie van de springspinnen.
Het mannetje en het vrouwtje worden niet veel groter dan 6 millimeter. Het kopborststuk is oranjebruin. Het kopgedeelte is zwart en sterk verhoogd. Ze gebruiken het voorste potenpaar als een soort tasters wat de gelijkenis met mieren oproept. De bosmierspringspin komt voor aan bosranden en vaak ook op vochtige heideterreinen. De spin houdt van warmte.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .

2,5 miljoen voor herstel biodiversiteit

Minister Schouten maakt 2,5 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar biodiversiteit. Donderdag 14 maart debatteerde de Tweede Kamer over het Deltaplan Biodiversiteit en stelde Schouten voor om het geld beschikbaar te stellen.
De komende vijf jaar stelt het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit elk jaar vijf ton beschikbaar voor onderzoeken naar de afname van dieren en plantensoorten in het agrarische gebied. Momenteel is er nog weinig wetenschappelijke kennis over de achteruitgang van insecten en andere soorten. De huidige trend is gebaseerd op waarnemingen in natuurgebieden.
Louise Vet, directeur van het NIOO, is nauw betrokken bij het Deltaplan Biodiversiteit. Ze is natuurlijk erg blij met het beschikbaar gestelde geld. De kern van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel is om grondgebruikers, met name boeren en tuinders, te belonen als zij werk maken van bevordering van de biodiversiteit. Het plan werd in december 2018 gepresenteerd.
Vlak na de presentatie van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel spraken wij met Koos Biesmeijer, bijenprofessor en directeur van Naturalis en Alex Datema van landbouworganisatie BoerenNatuur. Luister het terug.

Meer over:

spin, fenolijn
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.