En verder: Fenolijn
• 21-12-2018
• leestijd 1 minuten
© Rosse dwergvleermuis. Fotograaf: FrancaDobbe
Ondanks de winterzonnewende was het met temperaturen tot wel 13 graden weinig winters deze week. En dat heeft natuurlijk invloed op de natuur. Zo worden er nog steeds talloze bloeiende planten gemeld op de fenolijn. En zelfs vleermuizen worden zo nu en dan nog gezien en dat is opvallend in december. De vliegende zoogdieren zijn rond deze tijd allemaal in winterslaap. Het merendeel van de in Nederland voorkomende vleermuissoorten overwintert in koele, vorstvrije en vochtige ruimten, zoals bunkers, ijskelders, brughoofden, steenfabrieken en groeves. Sommige soorten, zoals de gewone dwergvleermuis, overwinteren vooral in gebouwen, bijvoorbeeld in de spouw. Weer andere soorten, zoals de rosse vleermuis, brengen de winter door in holtes in dikke bomen. Als de buitentemperatuur beneden de tien graden Celsius duikt gaan de vleermuizen en masse in winterslaap.
Botanische bandieten: reuzenberenklauw
Ooit zijn ze naar Nederland gehaald vanwege hun nut of schoonheid. Maar tegenwoordig zijn het invasieve exoten: planten die ongebreideld voortwoekeren en vaak de inheemse soorten verdringen.
In de serie “Botanische bandieten” leggen we met botanisch filosoof Norbert Peeters in elke aflevering zo’n soort onder het spreekwoordelijke vergrootglas.
Henny Radstaak is met hem in het Rijksherbarium in Leiden. Daar worden in dozen, kasten en lades de gedroogde exemplaren van planten verzameld.