Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Elektronicagiganten vernielen tropisch eiland

  •  
29-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Indonesie_woud.jpg
De meeste elektronicabedrijven doen nog steeds nauwelijks iets om te voorkomen dat de Indonesische eilanden Bangka en Belitung worden vernield door tinwinning voor hun producten. Dat blijkt uit onderzoek van Milieudefensie. Voorlopers als Philips en Apple zetten zich wel in voor verbetering van de situatie, maar veel anderen maken de beloftes van verbetering niet waar. Bedrijven als Toshiba, ZTE en Nintendo doen helemaal niets. Fairphone gebruikt als enige verantwoord gewonnen tin, uit Congo. Milieudefensie roept elektronicabedrijven op om eindelijk van hun toeleveranciers te eisen dat tin en andere grondstoffen op een verantwoorde manier gewonnen worden. 
Tinwinning
Een derde van alle tin op de wereld wordt op de twee paradijselijke eilandjes uit de grond en de zee gehaald. Elektronicabedrijven zijn belangrijke gebruikers van tin, dat wordt verwerkt in laptops, mobieltjes, gameconsoles, en andere apparaten. Een groep toonaangevende bedrijven heeft zich aangesloten bij de tinwerkgroep van het Initiatief Duurzame Handel (IDH). Daarin wordt gewerkt aan het herstel van verlaten mijnbouwgebieden en aan betere werkomstandigheden (1). Dit project heeft veel in gang gezet bij overheden en mijnbouwbedrijven in Indonesië. Maar zonder marktvraag naar verantwoord gewonnen tin, zal een blijvende omslag naar verantwoord gewonnen tin uitblijven. 
Beloftes niet waargemaakt
Uit nieuw vervolgonderzoek door Milieudefensie naar de inspanningen van elektronicabedrijven, blijkt dat veel van hen hun mooie beloftes niet waarmaken. In reactie op de campagne van Milieudefensie en haar Indonesische en Britse zusterorganisaties uit het Friends of the Earth-netwerk, beloofden veel bedrijven in 2014 om stappen te zetten naar verantwoorde mijnbouw. Maar in hun eigen toeleveringsketens doen ze veelal niets om de vraag naar verantwoord gewonnen tin te vergroten. 
Geschokt
“Wij zijn met elektronica bedrijven op Bangka geweest.”, zegt Evert Hassink van Milieudefensie. “Ook zij waren zelf geschokt door de verwoesting op land en door de immense baggerschepen die de koraalriffen verwoesten en de levens van de vissers ruïneren. Het is daarom goed om te zien hoe bedrijven als Apple hun verantwoordelijkheid nemen en met mijnbouwbedrijven in Indonesië werken aan oplossingen voor de problemen die tinmijnbouw veroorzaakt voor mens en natuur. Maar zelfs bij de voorlopers merk je dat de laagste prijs leidend blijft en dat duurzaamheid nog wordt genegeerd in het inkoopbeleid.”
Verantwoorde mineralenwinning
De activiteiten van de tinwerkgroep van IDH worden eind dit jaar overgenomen door het nieuwe Europese Partnerschap voor Verantwoorde Mineralenwinning (EPRM). De Nederlandse regering lanceerde dit partnerschap onlangs samen met de Europese Unie. Philips en Intel zijn de eerste twee deelnemende bedrijven. Het partnerschap is een antwoord op het gebrek aan voortgang richting verantwoorde mijnbouw wereldwijd en op de minimale EU-wetgeving, die slechts ingaat op de meest grove mensenrechtenschendingen.
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor