Grutto pul
© LoesWillebrand
Een nieuwe studie in samenwerking met de Vogelbescherming toont aan dat elektrische afrasteringen kunnen helpen bij het beschermen van de nesten van broedende weidevogels.
Het broedsucces van weidevogels zoals grutto’s en kieviten verschilt in natuurgebieden ten opzichte van gebieden daarbuiten. Buiten de natuurgebieden vormen vooral landbouwactiviteiten een gevaar voor de nesten. Binnen natuurgebieden zijn verruiging van de vegetatie en predatie van eieren en kuikens de belangrijkste gevaren.
Uit nestmonitoring blijkt dat eieren het vaakst worden gestolen door de rode vos. Vossen en andere roofdieren eten ook de kuikens. Het gebruik van elektrische afrastering om de roofdieren tegen te houden is een veelgebruikte maatregel in natuurreservaten, aldus Vogelbescherming. “Het is een kostbare maatregel en soms ook praktisch moeilijk uitvoerbaar, omdat het niet altijd mogelijk is om stroom aan te brengen of het raster te onderhouden. Ook de effectiviteit wordt vaak in twijfel getrokken. Daarom is nader onderzoek belangrijk”, stelt Vogelbescherming.
In de onderzochte gebieden werden elk jaar omheiningen geplaatst worden op de plaatsen waar de kans het grootst is dat er vogels gaan broeden. Tijdens de onderzoeksperiode is de roofdiergemeenschap voor en achter het hekwerk gevolgd. Zo werd ontdekt dat vossen met succes werden weggehouden van de nesten. In de jaren dat de nesten werden beschermd, was de overleving van de vogels aanzienlijk hoger dan bij de nesten zonder bescherming.
Hoewel de studie aan heeft aangetoond dat de elektrische afrastering werkt, is het geen vanzelfsprekende oplossing. “Elektrische omheiningen maken geen deel uit van een natuurlijk uitgebalanceerd ecosysteem”, aldus Vogelbescherming. “Schrikdraad moet een tijdelijke maatregel zijn om de productiviteit van de vogels te verhogen en zo tijd te winnen om meer natuurlijke oplossingen te vinden, die op landschapsschaal kunnen worden toegepast.”
Bron: Vogelbescherming
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.