Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Einde aan dierproeven, de dag van de duinen en alle overige onderwerpen

  •  
19-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
343 keer bekeken
  •  
Hollandse Duinen_Cas van den Bomen

© Cas van den Bomen

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 19 september 2021 terug op de volgende startpunten:

00:21:00 - Podcast hertenbronst (luister de gehele podcast)
00:46:50 - Instapboek voor beginnende veldbiologen
01:22:05 - Vraagbaak: Waarom kruipen slakken in de boom
02:08:10 - Meer natuur in Volencampen
02:20:10 -  Grote trilspin
02:33:00 - Dag van de duinen
02:42:55 - Einde aan dierproeven

Einde aan dierproeven

Het Europees Parlement wil sneller af van laboratoriumproeven met dieren. In een resolutie die woensdag is aangenomen vragen de parlementariërs aan de Europese Commissie een actieplan te maken om sneller over te gaan op onderzoek zonder gebruik van dieren. Ze willen dat uiteindelijk dierproeven helemaal worden afgeschaft. In de EU worden naar schatting zo’n 10 miljoen dierproeven per jaar uitgevoerd. En Nederland staat op de zevende plek van grootgebruikers van proefdieren. In Vroege Vogels een gesprek met  Debby Weijers, directeur Stichting Proefdiervrij.
" Dit is mooi nieuws. Ondanks deze beweging is er gelijkertijd ook een bedreiging van de cosmeticawet. Een maas in die wet maakt mogelijk dat cosmetica-ingrediënten toch op dieren getest mogen worden, om zo de veiligheid van medewerkers in het productieproces te garanderen. Dat is natuurlijk niet wat we willen. Vandaar dat we een petitie zijn gestart!"
Dierproef muis

© Bron: Pixabay

Dag van de duinen

Zaterdag 18 september was de eerste Dag van de Duinen. Volgens directeur Marc Janssen van Stichting Duinbehoud was het hoog nodig dat er nóg een 'Dag van ...' bij moest komen. "De duinen staan onder druk, onder andere door alle stikstof van Tata steel in IJmuiden. Daar moet en kán wat aan worden gedaan!"
Nachtegalenduin bij Zandvoort (c) Rob Buiter

Trilspin als fotomodel

De trilspin en zijn prooien. Dat legde fotograaf Dirk Vermaire heel gedetailleerd vast in een serie foto's. Hij werd hiermee bij de Groene Camera de winnaar Natuurfotograaf en categorie Series van het jaar 2021. Dirk ontdekte de spinnen in zijn garage en zag al snel dat het fantastische fotomodellen waren: " ze zitten doodstil en pakken hun prooi op een prachtige manier in". De serie van de trilspin en alle andere Groene Camera 2021 winnaars zijn nog tot 27 februari 2022 te zien in het Museon. 

prooi trilspin

© Dirk Vermaire

Meer natuur in Volencampen

Kroondomein Volencampen in Culemborg krijgt meer ruimte voor natuurontwikkeling. Het stukje groen midden in de stad was eeuwenlang in gebruik als paardenwei, maar werd de laatste jaren vooral gebruikt als uitrijplaats voor drijfmest, met alle gevolgen van dien. Onder druk van bewoners en gemeente besloot eigenaar Rijksvastgoed het roer om te gooien.

Volencampen

Vlnr Mike vd Linden, Ada Wille, Margriet Hunfeld en wethouder Joost Reus

© Jeannette Parramore

Instapboek voor beginnende veldbiologen

Het net verschenen Basisboek Veldbiologie van Sander Turnhout zegt wat het is: een boek voor beginners. Hoe zit een natuurgebied in elkaar en welke soorten komen erin voor? En waar moet je dan beginnen? Hij behandelt de meest algemene paddenstoelen, mossen, planten, vogels, zoogdieren, insecten, reptielen, amfibieën en vissen staan er. Met foto’s en beschrijving, maar ook met handige verwijzingen naar apps en internet.

Basisboek Veldbiologie

Basisboek Veldbiologie van Sander Turnhout

© Jeannette Parramore

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.